Kattmynta – Medicinalörten som motverkar tandvärk, ökar matsmältningen och minskar väderspänningar!

Jag har fått många frågor angående mitt senaste nyhetsbrev och det faktum att många verkar intresserade av örten kattmynta. Med anledning av det, tänkte jag berätta vad kattmynta är och vad det kan användas till. Kattmyntan påminner om valeriana eftersom de båda är attraktiva för katter (därav namnet) men kattmyntan luktar friskt och fräscht som vanlig mynta eller som en fläkt av pepparmynta. Smaken är brännande och starkt bitter, liksom flertalet av våra medicinalväxter.

Kattmyntan kommer främst från sydeuropa, asien och återfinns oftast och till bäst pris i asiatiska butiker elleri hälsokostbutiken. Den ingår också i flertalet detoxkurer tex: i Holistics utrensande detoxkur som jag ofta rekommenderar (läs mer om: detoxkuren

Kattmynta finns även på en del ställen i Sverige, då den har spritt sig och lever som vildört, på tex: ödetomter och soptippar. Det som främst kännetecknar kattmyntan är dess fantastiska förmåga att lugna nerverna och verka främjande för matsmältningen. Den verkar även som sårläkande, smärtlindrande, kramplösande, samt kan minska väderspänningar, menstruationsproblematik och kikhosta eller luftrörsproblem.


Växten är en halv till en meter hög, har hjärtformade, ljusgröna blad som går att tugga på för att motverka tex: tandvärk. Den blommar på sensommaren och höstkanten, mellan juli och september, då med små blommor med röda prickar. Innehållet i växten är en eterisk olja med tymol, nepetasyra, carvacrol och nepetalakton.

Läs mer på mina kostsajter:

www.kostkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat,info
www.detoxa.nu
www.rawfood-kost.se
www.kosttipset.se
www.receptkoll.se
www.ayurveda-guiden.net
www.picknick-tips.info
www.zarahssida.se
www.zarahoberg.se