Kan gluten elimineras av groddning?

Nu ikväll har jag jobbat med information om vårt ekologiska koncept Green n Lean, som vi har jobbat så hårt för att verkliggöra. Många har frågat mig hur vi egentligen har gjort och det är en lättförklarad process.


Vi groddar alla våra ingredienser i ca 3 dagar innan de tillagas och detta bidrar till en betydligt nyttigare produkt för ökat näringsupptag i tarmen genom att fytinsyran mer eller mindre elimineras. Men vi har även upptäckt att minst 96% av glutenet omvandlas vid groddning i 3 dygn, och att alltså endast 4% återstår.


Gluten består nämligen av två proteindelar, glutenin och gliadin, som tillsammans ger mjöl dess bakegenskaper. Den skadliga faktorn för glutenintoleranta finns i gliadinet och det som vi genomför i nuläget är att studera vilken av dessa delar som representeras i dessa 4 %. Om gliadinet ej finns kvar i dessa 4%, så kan alla våra produkter klassa som glutenfria.


Anledningen till denna upptäckt är att då vi sålt våra produkter under snart 5 års tid, då främst på vår vegetariska restaurang på Kungsholmen. Under dessa år så har vi haft allt fler glutenintoleranta som uppger att dom inte känner av glutenet i våra produkter. Detta är dock ingen garanti ännu för att de kan ätas av alla gluten intoleranta, men det är en indikation som vi kommer att forska vidare inom.


Utöver detta så är produkterna laktosfria, vegetariska, veganska, KRAV-märkta, motionerande för systemet, näringsriktiga, soja- och äggfria och ej upphettade över 70 grader under tillverkning vilket medför att det räknas som levande föda.


Så… där kom svaret till er :-)