Instabila antioxidanter kan ge minskade akrylamidmängder!

Oxidation från instabila antioxidanter kan ta bort akrylamider som kommer från hög temperaturer vid bearbetning av livsmedel, detta enligt ny forskning.


Studien publiceras nyligen i Journal of Hazardous Materials, och visar att de fria radikaler som bildas (kinoner eller karbonylföreningar) från oxiderade antioxidanter kan förstöra akrylamid och således minska akrylamidmängderna.


Akrylamid är ett känt nervgift som misstänks vara cancerframkallande. Akrylamid produceras från en värmereaktion mellan socker och aminosyran aspargin.

Source: Journal of Hazardous Materials
Volume 182, Issues 1-3, Pages 863-868, doi: 10.1016/j.jhazmat.2010.06.124
“Effect of antioxidants on elimination and formation of acrylamide in model reaction systems”
Authors: S. Ou, J. Shi, C. Huang, G. Zhang, J. Teng, Y. Jiang, B. Yang

www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.receptkoll.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kemikalier.eu
www.rawfood-kost.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.vegetarisk.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.zarahssida.se