Hydroxytyrosol, nyckel till olivoljans antiinflammatoriska egenskaper

Hydroxytyrosol är en ingrediens som finns i oliver och som säkerligen kommer att lyftas i framtida diskussioner om antiinflammatoriska processer. Jag skriver ofta om curcumin (som finns i gurkmeja och curry) samt om mina favoriter, proteasenzymer. Alla dessa har antiinflammatoriska egenskaper, liksom omega 3 och oljor rika på just ämnet hydroxytyrosol.

En studie som lyfter detta fantastiska ämne i olivolja, har nyligen utförts av DSM Nutritional Products Ltd. Resultaten publicerades nyligen i Planta Med där hydroxytyrosol syntes innehålla både kväveoxid (NO) och prostaglandin E2 (PGE2), som båda är proinflammatoriska och mycket verksamma föreningar.


Källa: Planta Med
Publicerad online, DOI: 10.1055/s-0031-1280022
”Hydroxytyrosol är den huvudsakliga antiinflammatoriska Compound i vattenlösning Olive Utdrag och försämrar Cytokine och kemokinreceptorantagonist Produktion i makrofager”
Författare: N. Richard S. Arnold, U. Hoeller, C. Kilpert, K. Wertz, J. Schwager

www.kostkoll.se
www.allergi.biz
www.rawfood-kost.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.vegetarisk.info
www.kolhydrater.org
www.kosttipset.se
www.skoldkortel.info