Hormonfria, naturliga preventivmedel för dig som vill undvika syntetiska hormoner

Det är många av mina patienter som undrar hur de kan skydda sig mot eventuell graviditet på naturligt sätt, så jag tänkte att jag gör en artikel om detta. Här kommer lite olika alternativ som är helt naturliga för kroppen. Ingen av dessa metoder ger 100% skydd såsom jag ser det, men det gör inte minipiller, p-piller, hormonspiral eller kopparspiral heller. Jag har även gjort en video i ämnet. Videon finner du här: Hormonfria preventivmedel för dig som vill undvika syntetiska hormoner – Video – https://www.zarahssida.se

Cervixpessar:
Ett cervixpessar är enkelt att beställa via nätet, och det mest vanliga märket är Femcap. Det placeras snett inuti slidan eller över livmodertappen, lite beroende på vilken modell du köper. Pessar är ett helt hormonfritt alternativ och tillverkas av silikon. Pessargel köper man sedan på apoteket.

Det kan vara lite svårt att sätta in pessar från början, men det brukar gå bättre med lite övning. Det kan vara bra att ha bra kunskap om hur underlivet ser ut, innan man sätter in en pessar. Denna preventivmedelsmetod ska dock inte användas om du fortfarande blöder efter förlossning eller abort, och det kräver som sagt att du följer instruktionerna och vet hur den ska placeras.

Hur fungerar pessar: Tanken är att pessaret ska täcka livmoderhalsen, och bygger egentligen på gamla metoder där man anävnda utgröpta citronhalvor eller skål av djuravföring för att blockera vägen till livmoderhalsen. Pessaret sluter sig alltså mot slidväggen och hindrar på så vis att spermierna tar sig fram. I pessaret använder man pessargel, som är producerad av mjölksyra. Mjölksyra sänker pH-värdet vilket gör att spermierna får sämre förmåga att simma.

Billingmetoden:
Billingmetoden innebär att man endast har samlag de dagar i cykeln som kvinnan inte är fertil. Billingmetoden innebär framförallt att du studerar ditt livmoderhalskanalens sekret, och på så vis ser vilka dagar du är fertil. Denna metod kan användas både för att förebygga graviditet men även om man vill bli gravid, eftersom många kvinnor kan avläsa vilka dagar de har ägglossning baserat på sekretets karaktär. Du tränar dig alltså på att se skillnad mellan G-sekret, L-sekret, S-sekret och P-sekret. Dessa olika sekret innebär olika delar av cykeln. G-sekret innebär att spermier stängs ute, vilket sker före och efter din fertila period. F-sekret låser in de spermier som inte är dugliga, medan S-sekret leder spermier med bra kvalitet upp mot livmoderhalsen/tappen. P-sekret hjälper sedan spermierna in i livmodern så snart du har din ägglossning.

Hur fungerar billingmetoden: Tanken är att du ska lära dig att se hur ditt sekret förändras genom cykelns gång, och på så vis kunna avläsa när du har ägglossning och är fertil.

Natural Cycles:
Med hjälp av en app, som ser tillbaka på dina senaste menstruella cycler, så kan appen räkna ut vilka dagar som du är mest eller minst fertil. Här behöver du inte lära dig att känna igen förändringar i ditt sekret, men det kan vara ett bra komplement för extra skydd.

Hur fungerar natural cycles:
Natural cycles innebär att du, med hjälp av en app, utgår från tidigare cycler och på så vis ser vilka dagar du är fertil. Du kan sedan ha samlag de dagar som inte räknas som cyclens mest troliga fertila dagar. Nackdelen är att kvinnor med oregelbunden ägglossning och mens, kan ha svårt att använda den typ av beräkning.

Ekologiska kondomer: 
Ekologiska kondomer är mer skonsamma för dig som är känslig eller som önskar ett mer naturligt alternativ. Ekologiska kondomer tillverkas av naturgummi och i de fall där det även ingår glidmedel så används 100% silikonolja, fri från parabener, palmolja och glycin. Tanken är att kondomer som är ekologiska ska vara mer skonsamma mot både dig och naturen. De förpackas också på ett mer miljövänligt alternativ med exempelvis återvunnet papper.

Hur fungerar ekologiska kondomer: 
Ekologiska kondomer fungerar likadant som vanliga kondomer men är helt fria från ämnen som skadar kroppen och naturen.