Håll dig frisk och pigg med IFD-trenden

Jag har länge påtalat vikten av att vi alla är biokemisk olika, har olika blodgrupper och därmed även olika förutsättningar. Utöver det, så inverkar sociala förutsättningar som motion, arbetsutövande, sömn, boendemiljö, chans till återhämtning och framförallt…   val av näringsrik mat och dryck.

Vikten av näring är större än det faktum att vi äter skräpmat, eftersom näringsbristerna växer sig allt större och ger allt sämre avtryck i mänskliga hälsan. Glöm inte att vi alla har olika biokemiska behov och för dig som älskar kött, så är kött hälsosammare än för dig som vill leva vegetariskt. Mycket av detta är kopplat till den blodgrupp du tillhör men även till din mentala inställning. 

Min vän Lars-Eric Uneståhl har påvisat att mental inställning kan bidra till reducerad vikt och i många av mina egna kontakter med sjuka människor, så syns starka kopplingar mellan friskhetstänk och mental styrka.

 Min allra största eloge och tilltro ger jag till den senaste trenden från USA. Till skillnad från LCFD-trenden som är oerhört försurande och ger minskad mängd antioxidanter, så innehåller IFD-trenden de livsmedel som är inflammationshämmande. IFD-maten ökar ditt motstånd från immunförsvaret, ökar din friska förmåga och minskar kroniska inflammationer.

Min vän Sanna Ehdin tipsar om detta i sin senaste matbok och lägger då fokus på de saker som jag ALLTID rekommenderar dvs; färgrika grönsaker, fisk, olivolja, rapsolja och nötter. Missa inte den … :)

Tänk på att köpa KRAV-märkta grönsaker eftersom att de är mognade i naturlig takt och därmed innehåller maximalt av näring till skillnad från oekologiska grönsaker som skördas för snabbt (det är i mognadsprocessens slutskede som vitaminer och mineraler uppkommer). Maten bör inte heller upphettas o för högt gradantal, då enzymerna dör vid cirka 34 grader och vitaminer vid cirka 70 grader.

Allt kött som du äter, bör komma från KRAV-märkt kött, eftersom de äter ute i avsedd miljö och med det foder som är avsett för dem. Samma sak gäller fisk som levt vilt i haven och ätit alger till skillnad från odlad fick som innebär omega 3-fattigt kött (då fisken matas med kött/protein istället för med alger eller småfisk)


Som tips så är örter och kryddor som vitlök, lök, ingefära, gurkmeja, cayennepeppar och chili inflammationsdämpande och kan främja och förbättra kroniska inflammatiionssjukdomar.

www.detoxa.nu, www.kostkoll.se och www.kosttipset.se