Grönt te kan öka glutation och antioxidativa värden och på så sätt minska risk för metabolt syndrom

I en randomiserad studie med 35 obesepatienter (fetmapatienter) som led av metabolt syndrom, syntes förbättringar vid komplettering av 4 koppar grönt te per dag eller vid komplettering av 2 kapslar grönt te-extrakt plus 4 koppar vatten per dag. Intag av grönt te visade signifikanta ökningar av plasmaantioxidantkapacitet (1,5 till 2,3 mikromol / L respektive 1,2 till 2,5 mikromol / L) och signifikant ökade glutationvärden (1783 till 2395 mikrogram / g hemoglobin respektive 1905 till 2751 mikrogram / g hemogloblin), jämfört med kontrollpersoner. Intaget var koncentrerat till 8 veckors behandlingstid. Studien visade inga signifikanta effekter på serumnivåer av karotenoider, tokoferoler, glutationperoxidas och katalasaktiviteter. Slutsatsen är att grönt te kan minska risker som återfinns i samband med metabolt syndrom.  
 
Reference: ”Green tea supplementation increases glutathione and plasma antioxidant capacity in adults with the metabolic syndrome,” Basu A, Betts NM, et al, Nutrition Research, January 2013; [Epub ahead of print]. (Address: Nutritional Sciences, 301 Human Sciences, Oklahoma State University, Stillwater, OK 74078-6141, USA).

Läs mer om kost och hälsa:

www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu