Grå starr, myopi, ålderssynhet, makuladegeneration, glaukom, astigmatism…. Återställ och upprätthåll god syn och ögonhälsa

Det finns en hel rad med diagnoser som kan leda till dålig syn och försämrad ögonhälsa, inkluderat närsynthet, långsynthet, makuladegeneration, ålderssynthet, glaukom, astigmatism och grå starr. När vi åldras blir vi allt mer mottagliga för många av dessa problem, men de kan förebyggas genom enkla förändringar i livsstilen. 

Våra vanligaste ögonproblem/ögonsjukdomar:

Översynthet
som även kallas för långsynthet, är en defekt på synen som orsakas av en brist i ögat, såsom att ögongloben är för kort eller linsen inte är rund nog. Hyperopi orsakar svårighet att fokusera på nära objekt och i extrema fall kan det leda till oförmåga att fokusera på föremål, främst på långt avstånd.


Myopi är termen för närsynthet som orsakas av ett fokuseringsfel i ögat som gör att objekt som är nära kan verka suddiga. Detta beror på att fokuspunkten ligger lite utanför ögats lins.


Ålderssynthet innebär en oförmåga att fokusera på nära objekt, vilket uppstår från förlust av elasticitet i linsen vid stigande ålder.


Makuladegeneration är en sjukdom som kan öka med åldern. Sjukdomen skadar mitten av näthinnan (gula fläcken) och gör att det är svårt att se fina och små detaljer. Så småningom kan det resultera i oskärpa i centrala seendet. Noterbart är makuladegeneration ett vanligt problem hos diabetiker.


Glaukom hänvisar till en grupp ögonsjukdomar som kan leda till skador på synnerven (den nerv som bär visuell information från ögat till hjärnan). I många fall uppkommer skador på synnerven från ökat tryck i ögat, även känd som intraokulära trycket (IOP). Det finns tre typer av glaukom, varav en av dessa kräver omedelbar behandling.

* Öppenvinkelglaukom kännetecknas av en gradvis förlust av perifert seende (syn mot sidan) d.v.s. tunnelseende. De flesta har inga symptom förrän de började erhålla synproblem.

* Kongenitalt glaukom kännetecknas av grumlighet i ögat, förstoring av ena eller båda ögonen, röda ögon, ljuskänslighet och ökat tårflöde. Symtom märks vanligtvis redan som barn, när barnet bara är månader gammal.

* Trångvinkelglaukom är den allvarligare formen av glaukom där plötslig, svår smärta uppstår i det ena ögat. Andra symtom kan vara försämrad eller suddig syn, illamående och kräkningar, regnbåge-liknande glorior som ses runt lampor, röda ögon och ökat känslighet och svullenhet i ögat. Symptomen på akut-vinkel glaukom kan komma och gå eller bli allt värre. Observera att glaukom behandlas omedelbart som ett akut medicinskt ingrepp. Om inte, så kan blindhet inträffa inom bara några dagar.


Astigmatism för din syn suddig på alla avstånd och det uppstår när den främre ytan av ögat (hornhinnan) eller linsen inuti ögat, har en yta med krökning som är något annorlunda i ena riktningen jämfört med den andra riktningen. Istället för att vara jämn och slät i alla riktningar, får ögats ytor vissa områden som är flackare eller brantare. Till skillnad från de flesta andra ögonsjukdomar, är astigmatism ofta närvarande redan vid födseln. Det kan även förekomma i kombination med närsynthet eller långsynthet.


När vi åldras är bildande av grå starr relativt vanligt,. Grå starr uppstår som en grumling av ögats naturliga lins. Den orsakas av att det klumpar ihop av proteiner i ögat som normalt skall fungera på ett exakt sätt som håller linsen klar och låter ljus passera.

Källa: NaturalNews

www.kostkoll.se