Glutenfria, laktosfria hälsosamma våfflor på bovete, maizena och blåbär…!

Bovetevåfflor

Bovetevåfflorna passar utmärkt för dig som vill äta helt glutenfritt och dessutom vill ha en hälsosammare våffla. Bovete är en ört, som inte är förknippad med veteslaget vete. Receptet kan användas för att steka lite grövre pannkakor eller plättar och/eller göra glutenfria crepes med stuvning. Använd gärna kantareller till stuvningen, främst om du är vegan eller vegetarian, då de är rika på D-vitaminer.  

Du behöver:
9 dl vatten
4 dl majsmjöl (eller glutenfritt mjöl)
2 dl bovetemjöl
1 dl sojamjöl (eller kikärtsmjöl) 
½ tsk havs- eller bergssalt
Olivolja eller smör till gräddning

Blanda alla torra ingredienserna och vispa ner i vattnet tills du får en jämn smet. Grädda våfflorna i ett våffeljärn. De är klara när de är lätt ljusa i färgen. Servera med färska bär och laktosfri yoghurt, cottage cheese eller havregrädde.

Glutenfria majsvåfflor

Dessa våfflor baseras på majs, vilket gör dem lite sötare i smaken. Det kan vara ett bra alternativ till små barn. Fördelen är att du kan minska mängden med söta tillbehör, såsom att tex: utesluta sylt och grädde och bara servera med färska bär eller skivad frukt.

Du behöver:
3 dl majsmjöl (eller maizena majsstärkelse)
2 tsk bakpulver (eller 2 msk krossade och förvällda linfrön)
1/2 tsk havs- eller bergssalt
2 dl ljummet vatten
2 msk kallpressad olivolja (eller 2 msk smör)
3 ägg (eller 2 msk krossade och förvällda linfrön)

Blanda majsstärkelse eller majsmjöl och bakpulver alt krossade linfrön tillsammans med havssalt i en bunke. Tillsätt ljummet vatten och olivolja. Rör ner äggen och låt smeten jäsa under 10 minuter för att sedan gräddas i våffeljärn.


Laktosfria våfflor utan jäst och bakpulver

Många reagerar mindre bra på bakpulver och jäst och vill tillaga sin mat på andra sätt. Jäst kan bytas mot krossade linfrön som du förväller i en liten mängd ljummet vatten i cirka 10 minuter. Denna linfröblandning kan även bytas mot ägg om en person är äggallergiker.

Du behöver:
6 dl havremjölk (eller quinoamjölk)
1 1/2 majsmjöl (eller kikärtsmjöl)
1 1/2 bovetemjöl (eller quinoamjöl)
3 ägg (eller 3 msk krossade och förvällda linfrön)
1-2 msk kallpressad olivolja
3 msk smör
0,5 tsk havs eller bergssalt

Häll hälften av havremjölken i en skål och vispa ner mjöl och salt. Häll i resten av mjölken när du har en jämn smet. Vispa ner äggen och olivoljan och grädda i våffeljärn. Smörj järnet med smöret för att undvika att det bränner fast. Servera med färska bär och riven carobe (en växt som smakar som mörk choklad) 


Näringsrika blåbärs- och dinkelvåfflor

Dinkel, kan kallas för allt från spelt till ursprungsvete och är långt mycket mer hälsosamt än det vanliga, siktade mjöl som vi oftast bakar på. Testa gärna att byta bort det näringsfattiga vetemjölet mot ett lite grövre och smakrikare dinkelvetemjöl.

Du behöver:
3 dl siktat dinkelmjöl
1,5 tsk bakpulver (eller 1,5 msk krossade och förvällda linfrön)
3,5 dl havremjölk (eller qunioamjölk)
60 g smör (eller 4 msk kallpressad olivolja)
2 ägg (eller 2 msk krossade och förvällda linfrön)
1/2 dl tinade eller färska blåbär

Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Smält smöret och häll i havremjölken i kastrullen. Blanda samman mjöl- och mjölkblandningarna och rör ner äggulorna. Vispa äggvitorna till hårt skum och klicka ner i smeten för att binda samman. Grädda i våffeljärn och använd smör eller en kallpressad oliviolja för att smörja järnet.    

www.receptkoll.se
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.rawfood-kost.se
www.detoxa.nu
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.zarahssida.se
www.zarahoberg.se