Genetiska skillnader och ökad risk för prostatacancer kan minskas av höga serumnivåer av E-vitamin

Effekter av kroppens vitamin E-status kan minska riskerna för prostatacancer eftersom É-vitamin kan modulera genetiska skillnader i de enzymer som styr oxidativ stress, visar ny forskning. Studien publicerades nyligen i Journal of Nutrition, och visade att samband mellan serumnivåer av vitamin E (alfa-och gamma-tokoferoler) och dess effekt på oxidativ stress och den reglering som krävs för att minska riskerna för prostatacancer.


Forskningen utfördes av forskare vid University of Washington och Fred Hutchinson Cancer Research Center. Slutresultatet visade att de manliga testpersoner som led av prostatacancer, även hade lägre nivåer av serum-alfa-tokoferol, jämfört med de män i studien som var helt friska.


Genetiska variationer i fyra enzymer var förknippade med en nästan tvåfaldig ökning av riskerna för aggressiv prostatacancer, detta hos rökare som led av lågt serum alfa-tokoferol. Forskarna noterade att polymorfismer i de gener som styr enzymet myeloperoxidas kan förändra den aggressiva risken för prostatacancer. De fann även tt högre nivåer av serum alfa-tokoferol kan vara särskilt viktigt hos de män som lider av högre risker för utveckling av cancer i prostatan.

Source: Journal of Nutrition
Published online ahead of print, doi: 10.3945/?jn.111.141713
“Genetic Variation in Myeloperoxidase Modifies the Association of Serum a-Tocopherol with Aggressive Prostate Cancer among Current Smokers”
Authors: T-Y.D. Cheng, M.J. Barnett, A.R. Kristal, C.B. Ambrosone, et al

www.kostkoll.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.vitaminochmineral.se
www.friskabarn.se
www.piggabarn.se
www.smoothie-recept.se
www.rawfood-kost.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkortel.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se