Fråga Zarah om underviktiga barn

Fråga:
Min son är supersmal och jag känner mig orolig för det. Hur ska jaga göra? Han har inga problem att få i sig maten men ökar inte i vikt iallafall.

Svar:
Det bra att du försöker hjälpa hans kropp med lite mer fett i maten, men då från hälsosamma källor. Det är kanonviktigt att ha fett på kroppen, både som isolering och om han av någon anledning blir sjuk. Flera viktiga funktioner i kroppen styrs med fett som bas, vilket är av yttersta vikt att ta hänsyn till. Detta gäller upptag av fettlösliga vitaminer (Vitamin A, D, E, och K), produktion av hormoner. Fett utgör även cellmembranet i cellerna!
 
När du vill bygga en stadigare kropp ligger vikten i att basera kroppen på större intag av fett och proteiner. Basera hans portioner med motsvarande 1 handflata med protein (kött, fågel eller fisk), 1 knytnäve med grönsaker och 1 knytnäve med potatis, pasta eller ris. Rör ner eller tillsätt minst 1 msk fett per måltid och då gärna smör eftersom det är hälsosammast. Komplettera detta med rejäla mellanmål både på förmiddagen och eftermiddagen samt en frukost med gröt eller fil och osötade flingor.