Fråga Zarah om motion för barn och grönsaksvägrande barn!

Fråga
Hur gör man med barn som bara vill sitta framför datorn och kräks på grönsaker?

Svar:
Oftast är stillasittande barn en produkt av oss vuxna. Aktivera dina barn genom att själv motionera, röra dig och hitta på saker tillsammans med dem. Enkla, roliga aktiviter som hopprep, studsmatta eller cykelturer är lätthanterliga och billiga sätt för att skapa tillsammanstid. Inför en ”regel” med föreslagsvis 1 timme skärmtid på vardagarna och 2 timmar skärmtid på helgerna. I denna skärmtid, så innefattas både dator, tv och tv-spel.

Glöm inte att barn är födda med spring i sina ben och anledningen till att de sitter stilla är för att vi sätter dem framför tv, data. Se aktiviteter som är sätt för er att ha roligt tillsammans och för dig att hinna med din egen motion.


Motivera dina barn till att äta mer grönsaker genom delaktighet. Låt barnen skala en morot och få lägga upp färgglada grönsaker på tallrikarna. Om du upplever att det tar tid med barnen i köket, så glöm inte att det ALLTID tar tid när man är nytt på något. Barnen lär sig varefter och kan göra mer och mer saker som både inspirerar, ger kunskap och avlastar för dig i köket. Låt dem gärna äta lite grönsaker innan maten såsom morotsstavar eller gör frukt och grönsaksinspiraitionsteman där ni provar nya grönsaker och frukter.

Tänk på att den gröna färgen är beskare och i början på sin mognadsprocess medan den gula och röda färgen kännetecknar mer sötma p.g.a. en längre gången mognad. Detta gör gula och röda grönsaker till en lättare grönsaksvariant än de som är gröna. Barn tycker inte om beska smaker och har svårare att väna sig vid dem, på grund av att deras smaklökar är van vid söt smak. Det kan ta upp till 10-20 gånger för en barnmun att vänja sig vid en ny smak, vilket ökar vikten av att prova, prova och åter igen prova.