Föryngra och stärk din lever med maskrosor och hemmagjord maskrostinktur

Nu är snart vårens fantastiska maskrosor här, och det som för många ses som ogräs, akn vara en helt fantastisk ingrediens i  maskrossoppa eller i en härligt färggrann sallad.

Maskrosen har använts som medicinalväxt sedan lång tid tillbaka, både inom öst- och västmedicin. Maskrosen kan framförallt förbättra, stärka och föryngra levern, minska symtom vid gulsot samt symtom som uppstår vid annan leverpåverkan som exempelvis från kemikalier eller gifter. I österländsk medicin torkas och används maskrosens rötter (Pu Gong Ying).

Maskrosbladen är hårlösa och tandade. Namnet är hämtat från franskam och betyder ”tand av lejon”. När du bryter av maskrosen, finns en mjölkvit vätska i den ihåliga stjälken. Andra växter som cikoria och vildsallad har blad som liknar maskrosens. Dock, så är maskrosblad som sagt hårlösa medan cikoria och vildsallad har hår och/eller prickar på bladen, samtidigt som att maskrosbladen stanna på marken medan blad på cikoria och vildsallad vandrar upp på blommans stjälk.


Maskrosor är främst känd för att avgifta levern och inom örtmedicin används tinktur från maskrosens rötter och blad för att läka ut gulsot och andra störningar som påverkar levern och/eller gallblåsan. Maskrosblad kan ätas dagligen under alla vårens månader och betraktas tidigare som en av våra viktigaste näringskällor under våren när näringsbristerna var stora efter den kalla vintern. Plocka gärna maskros och frys in till resterande delen av året eller torka i torkugn och spara som pulver till smoothies eller soppa.

Maskrosblad innehåller cirka 15 procent protein och har höga halter av vitaminer och mineraler. En kopp grönt maskrosté innehåller 112 procent av den dagligen rekommendationen av A-vitamin, 32 procent av vitamin C och 535 procent av vitamin K. Den innehåller dessutom 218 mg kalium, 103 mg kalcium och 1,7 mg järn.


Den bästa tiden att plocka maskroser är under tidig vår innan blommorna blommar och även senare på hösten när blomman har blommat ut. För att göra egen maskrostinktur, så plockar du roten och bladen när blomman inte ännu har kommit. Tvätta både blad och rötter och noga, hacka dem, lägg i en glasburk täckt med alkohol (tex vodka). Förvara i mörkt skåp i cirka 6 veckor. En dos av maskrostinktur ligger på cirka 10 – 30 droppar per dag om du vill rena din lever.


Källa: NaturalNews

Mer om maskros, tinkturer och leveravgiftning:

www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kostkoll.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.kemikalier.eu
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.vegetarisk.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se