Forskning och fakta om björksocker (E967), xylitol och stevia!

Björksocker (E967) anses vara ett bättre val som sötningsmedel eftersom det har cirka 40 % mindre kalorier än vanligt socker och har ett lågt GI med 75 % mindre kolydrater än socker. Det är dessutom basiskt för kroppen, till skillnad mot raffinerat socker som är försurande och fruktsocker (inluderat majssirap och majsstärkelse) som verkar toxiskt i vår lever.

Björksocker omnämns som xylitol, har liknande struktur som vanligt socker men är laxerande (xylitol) vid för stor mängd (>50 gr). Energimängden är lägre eftersom en 1 tsk med 4 gram ger cirka 10 kal. Det bör dock påpekas att diabetiker inte alltid kan använda det eftersom det trots allt ger ett påslag på blodsockret, även om det är långt mycket än vanligt socker eftersom det inte använder insulin på samma sätt. 

Till skillnad mot vanligt socker, så är björksocker (xylitol) bra för tänderna men som sagt, jag föredrar stevia som sötning eftersom det är helt naturligt och ej laxerande. Det är däremot oerhört synd att Stevia numera är föremål för genmanipulering, så lagom tills dess att det har godkänts inom EU, lär vi också ha Stevia som är genmanipulerat.

Tänk gärna på det om du beställer stevia från den amerikanska marknaden. Tänk gärna på att xylitol används tillsammans med andra mindre gynnsamma sötningsmedel, såsom aspartam (
E 951). Det innebär att en produkt med xylitol inte nödvändigtvis är en bra produkt. Sen är det även viktigt att veta att hundar kan hamna i koma om de äter av björksocker, så laga ej mat med xylitol som din hund äter av…


En forskningsstudie i Lund har visat att björksocker kan minska risk för cancer. Läs mer via länken: Forskning om björksocker

www.kolhydrater.org
www.receptkoll.se
www.vitaminochmineral.se
www.kostkoll.se
www.ekologisk-mat.info
www.ekologiskaval.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.vegetarisk.info