Forskare har funnit stor del syntetiska kemikalier i vanlig mjölk

Enligt färsk studie som nyligen publicerades i Journal of Agricultural and Food Chemistry visar att ett enda glas mjölk kan innehålla över 20 olika typer av smärtstillande medel, antibiotika och tillväxthormoner. Dessa läkemedelsrester återfinns i bröstmjölk hos kor och getter och kommer från en mängd olika kemikalier som används för att behandla sjukdomar hos djur och människor.

Forskningen visar att ko-, get- och bröstmjölk testas för spår av många antiinflammatoriska läkemedel såsom Niflumic syra, mefenamsyra, Flunixin, ibuprofen, diklofenak och ketoprofen. Alla dessa är vanliga smärtstillande medel för djur och människor. Spår av andra droger, såsom antiepileptika, betablockerare, antibiotika och olika hormoner (som etinylestradiol och östron) återfanns också.

Forskarna fann totalt 20 farmakologiskt aktiva substanser i de olika typer av mjölk som involverades i studien. Högst mängd läkemedelsrester och hormoner fanns i komjölk. Till studien användes en extremt känslig testmetod som kallas för gaskromatografi-masspektrometri. Testet var alltså mycket framgångsrikt och korrekt utfört.

Enligt en online artikel på www.dailymail.co.uk innehöll mjölken även hormonet 17-beta-östradiol,som är en hälsofarlig form av könshormonet östrogen. För att motverka detta mindre bra östrogen, krävs gott om näring i levern. Det ämne som kan hjälpa till med omvandlingen finns främst i broccoli.

17-beta-östradiol fanns med tre miljondels gram i varje kilo mjölk, medan den högsta dosen av Niflumic acid var mindre än en miljondels gram per kilo mjölk. Studien utfördes av forskare vid universitetet Jaen i Spanien.

www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.friskabarn.se
www.piggabarn.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.vegetarisk.info