Förebygg Parkinsons sjukdom på naturlig väg med antiinflammatorisk kost och förbättrad avgiftning

Parkinsons sjukdom är den näst vanligaste degenerativa sjukdom som uppstår i det centrala nervsystemet (… efter Alzheimers sjukdom…) Cirka 1 procent av de som passerat en ålder på 65 diagnostiseras med Parkinsons. En naturlig och hälsosam livsstil kan verka förebyggande och kan också minska sjukdomstakten vid insjuknande.


Parkinson drabbar speciellt en region i de basala ganglierna som kallas för substantia nigra. De basala ganglierna är en grupp av hjärnstrukturer som använder dopamin som sin primära signalsubstans. Neuronala förluster i dessa regioner är förknippade med hjärncellsinflammation och bildande av tvärbundna proteiner som kallas för Lewy bodies i de kvarvarande nervcellerna. Lewy bodies är proteinaggregat som ligger och blockerar den normala cellulära aktivitetet. Rent konkret kan man säga att det bildas slagg av proteinkomplex som blockerar och hindrar den normala funktionen i hjärncellerna.


Vanliga symtom vid Parkinsons kan vara skakningar, stelhet, svårigheter att gå och att kroppen använder sig av långsamma rörelser. Allt eftersom sjukdomen fortskrider, leder det till kognitiva och beteendemässiga problem såsom demens, sömnlöshet och irritabilitet.

Intressant är att forskare i Finland har sett i studier att personer med diabetes typ II även löper ökad risk för Parkinsons med 83 procent. Förhöjt blodsocker är känt för att länka med proteinstrukturer i en process som kallas för glykation. Denna reaktion av reducerande socker ansluter till aminosyror och skapar avancerade glykolytiska enzymer (AGE). AGE är särskilt farliga och skapar enorma mängder av fria radikaler. Det är också AGE som skapar inflammation i kroppen, som senare kan leda till exempelvis cancer och/eller sjukdomar som Parkinsons.


AGE-skador i de basala ganglierna beror på överdriven oxidativ stress i de känsliga neuronala vävnaderna. Oxidativ stress i hjärnan är ofta förknippad med obalanser i blodsocker och/eller miljögifter (såsom tungmetaller och organiska gifter som bekämpningsmedel). Brittiska studier har kopplat samman ogräsmedel med nästan dubbelt så stor risk för att bilda Parkinsons sjukdom.

Motverka Parkinsons med antiinflammatorisk kost såsom rent vatten, kost rik på fytonäringsämnen, råa och lättkokta grönsaker, bra fetter som avokado, olivolja, nötter, frön och kokosolja. Basera kosten på hälsosamma animaliska produkter såsom gräskött/naturbeteskött, lamm, frigående kyckling, kalkon och kravmärkta ägg.


Socker och andra källor som omsätts till socker såsom spannmål och frukt bör användas minimalt. Eftersom fruktsocker bryts ner och till stor del lagras in i levern, så är det viktigt att inte överdosera. Antiinflammatoriska örter som gurkmeja, ingefära, kanel, vitlök och rosmarin är bra och behandlande komplement.


Komplettera kosten med omega-3 fettsyror med astaxanthin för att stabilisera cellmembranen. Astaxanthin har en mycket starka antioxidativ effekt som är särskilt bra för att skydda mot lipidperoxidation som skadar cellmembran. Astaxanthin är det ämne som finns i alger. Öka också de intracellulära glutationnivåerna. Glutation (GSH) är en mycket speciell peptidmolekyl som ger stort antioxidantskydd och som laddar in andra antioxidanter i kroppen. Odenaturerat, gräsätande vassleprotein är det bästa naturliga födokälla för glutationämnen såsom cystein och glutaminsyra.


Glutation hjälper cellerna att eliminera avfall från den intracellulära miljön och in i blodomloppet. Vi tömmer alltså ut slagg från cellerna ut i blodet, så att det kan elimineras ut från kroppen, via levern och njurarna/gallan. För att förhindra retoxification är det viktigt att använda ett bindemedel, såsom aktivt kol. Aktivt kol har visat sig vara mycket effektivt för att binda och eliminera organiska gifter från systemet.


Källa: NaturalNews

Mer om kost, näring och medicin:


www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.rawfood-kost.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.receptkoll.se
www.kemikalier.eu
www.gmo-guiden.se
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.d-vitamin.biz
www.vegetarisk.info
www.kolhydrater.org
www.skoldkortel.info
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.gravidkost.se
www.smoothie-recept.se
www.medicinsk-geologi.se