Förädlade livsmedel, mjölk och köttprodukter ökar risk för depression!

Människor som intar en hög konsumtion av förädlade livsmedel har risk för drabbas av depression när de kommer i medelåldern. Det påvisar en ny studie som tyder på att just mat borde spelar en stor roll inom arbetet för att förebygga depression.


Flera forskningsstudier visar på ett samband mellan näringsämnen som fettsyror/vitamin B och depression, men forskare från University College, London, såg brister i den form av studier som omfattar människans totala kost i samband i relation med depression. Flertalet studier visar på effekter från grönsaker och fiskbaserad medelhavskost, då i samband  som Alzheimers och Parkinsons sjukdomar, men ingen av dessa berör diagnosen depression.


Den nya studien, publicerades i British Journal of Psychiatry, och där verifieras kostuppgifter från 3.486 deltagare i Whitehall II Study. Alla deltagare har en medelålder på 55 år och arbetar i offentlig tjänst på olika avdelningar i London. De har besvarat en enkät om sina kostvanor i början av studien och har sedan återkommit med en utvärdering på depression fem år senare.


Forskningsteamet, som leds av Archana Singh-Manoux, har identifierat två sorters kostvanor. De människor som hade högst intag av Whole Foods, såsom frukt, grönsaker och fisk, var mindre benägna att rapportera symtom på depression symtom i den utvärderingen.


De som däremot hade ätit av charkuteriprodukter, choklad, sötade desserter, stekt mat, raffinerade spannmål och hög andel mjölkfett, ansågs vara mer sårbara för depression. Den tydliga skillnaden kvarstod även efter att forskarna hade tagit hänsyn till faktorer som rökning, nivån av fysisk aktivitet och kroppsvikt. .


Dock så lyfter de in att det finns behov av mer forskning inom ämnet och de har därmed föreslagit flera möjliga områden för observation. Ett av dessa frågeställningar är tex att det höga innehållet av folat i vissa korsblommiga bladgrönsaker och torkade baljväxter, skulle kunna spela en roll för att minska depression. Denna hypotes baseras på att tidigare studier har visat att brist på folat kan påverka hjärnans kemi.


En annan frågeställning är om högt intag av fisk kan minska förekomsten av depression på grund av dess innehåll av omega-3-fettsyror som finns i fiskolja eller om det är andra faktorer som inverkar. Antioxidanter i frukt, skulle också kunna spela en roll, både för sig och p.g.a. det tillför större andel näringsämnen i kosten som helhet.


Det finns också en möjlighet att effekten minskar och ökar hjärtsjukdomar och inflammationer, eftersom en del forskning har kopplat högförädlad västerländsk kosthållning till depression.


Källa:
The British Journal of Psychiatry (2009), 195, 408-413
DOI: 10.1192/bjp.bp/108/058925
Kostvanor och depressiva symtom i medelåldern
Akbaraly, T; Brunner, E, Ferrie, J, Marmot, M, Kivimäki, M, Singh-Maoux, A.

www.kostkoll.se