ESBL och Multiresistenta bakterier kan ge dödande lunginflammation och ökade risker vid infektion och operation

Jag har tidigare skrivit om multiresistenta bakterier och den oro som finns kring dem. Anledningen till att resistens uppkommer är främst överanvändning. När vi tar penicillinkurs efter penicillinkur, så erhåller vi allt sämre effekt. Till slut fungerar det inte alls på bakterierna som blivit resistenta.

Överkonsumtion av antibiotika

En grundorsak till det stora intaget av antibiotika är att många inte förstår allvaret i att äta en kur tills dess att den är helt klar. Anledningen till att rekommendationen är på 7 eller 10 dagar, är att det tar så många dagar och krävs så pass mycket substans, för att bakterierna verkligen ska vara borta. Om patienten istället äter en ofullständig kur, så ökar sannolikheten att de starkaste bakterierna överlever och sedan återkommer med ännu större kraft. Trots att man känner sig bättre efter 3-4 dagars kur, så krävs hela kuren för att man ska bli frisk.

Antibiotika, prebiotika och probiotika

Visst diskuteras antibiotika eftersom det också ödeläggar tarmens goda bakterieflora, men det kan korrigeras med bra bakterier från probiotika. prebiotiska livsmedel som exempelvis havre och kiwi eller probiotiska livsmedel som mjölksyrade grönsaker. Det tar lång tid för tarmen att återhämta sig efter en antibiotikakur, vilket är ytterligare en anledning till att äta EN kur och göra den ordentligt. 

Multiresistenta bakterier och lunginflammation

Idag skriver aftonbladet om just detta… Att multiresistenta bakterier kan göra att dödligheten hos vanlig lunginflammation kan stiga till mellan 80 och 90 procent. Vi kommer också att få allt mer svårbehandlade bakterieförkylningar som i sin tur kan leda till allvarliga komplikationer.


Multiresistenta bakterier och operationer

En oroande del i detta är att operationer kräver ingrepp som är helt fria från infektioner. Det går således inte att operera om du har en infektion i kroppen, eftersom det innebär för stora risker. Detta problem kan exmpelvis innebära ökad dödlighet från blodförgiftningar i sår.


Tarmenzymet ESBL

Multiresistenta bakterier har ökat markant och enligt smittskyddsinstitutet så ökar ESBL-bildande bakterier för tredje året i rad. ESBL är ett enzym som bidrar till att tarmbakterierna blir resistenta mot antibiotika, vilket är ett allt större problem inom sjukvården. ESBL och multiresistenta bakterier gör att det är mindre lätt att behandla infektioner, att det kan vara olämpligt med operation och att människor helt enkelt inte kan botas. ESBL kan bäras av patienter som inte vet om deras status, utan märker det först när de blir allvarligt sjuka.

www.friskabarn.se