EPA och DHA kan förhindra Ökning av oxidativ stress vid typ 2-diabetiker

I en randomiserad, trippel -blind, placebo – kontrollerad studie med 60 patienter som alla led av typ 2 diabetes mellitus, syntes god effekt vid intag av fettsyror (EPA, DHA). Patienterna fick tillskott med ~ 1 g / d EPA , eller ~ 1 g / d DHA, eller rapsolja (som placebo) under en period av 12 veckor. Resultatet visade att tillskott med antingen EPA eller DHA (eller dem båda) kan förhindra oxidativ stress, utan att ändra markörer för inflammation. Av de 45 patienter som fullföljde studien ( medelålder : 54,9 år , BMI : 27,6 kg / m ( 2 ), fasteblodsocker 96,0 mg / dl ), upplevde 18 procent av de i placebogruppen en ökning av oxidativ stressmarkör, MDA, medan ingen förändring i MDA hittades i antingen EPA eller DHA grupper. Vid dessa doseringar syntes inga signifikanta förändringar i serum FBS, C – reaktivt protein, kroppsvikt, BMI, eller fettmassa.

Reference: ”Effects of pure eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids on oxidative stress, inflammation and body fat mass in patients with type 2 diabetes,” Azizi-Soleiman, Jazaveri S, et al, Int J Prev Med, 2013 Aug; 4(8): 922-8. (Address: Department of Nutrition and Biochemistry, School of Public of Health, Tehran, Iran).

Läs mer om kost och hälsa:

www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu