En av sju patienter skadas av misstag inom sjukvården

En av sju patienter skadas av misstag under medicinska behandlingar, visar en ny analys utförd av Department of Health & Human Services.


Rapporten nämner ett antal olika ”biverkningar” eller orsaker till felbehandlingar, bland annat kraftiga blödningar efter operationer, urinvägsinfektioner i samband med användning av katetrar och felaktig medicinering. Forskarna uppskattar att dessa typer av biverkningar bidrar till cirka 15.000 dödsfall per månad eller cirka 180.000 dödsfall varje år, enligt rapporten som publicerades i tisdags.


I artikeln som ankyter till studien, står att läsa lite olika tips för dig som ska läggas in på sjukhus eller på något sätt behandlas inom sjukhusets väggar.


1. Ta med dig någon till sjukhuset, din mamma, syster, man, hustru eller en vän som kan tala för dig och som också kan föra läkarens ord vidare till dig, när du har piggnat till. Det är också skönt med någon som kan hämta kläder, saker eller som kan hjälpa till med småfix.


2. Var noga med att ha koll på vilka mediciner du ska äta och anteckna direkt när du har fått en medicin, så att du kan säga ifrån om du tror att du får din dos dubbelt. Ett vanligt misstag i sjukvården är att man råkar ge medicinen två gånger eftersom tiden är för knapp och det är för många personer som tar hand om en och samma patient.


Om du har mindre lätt att hålla ordning på medicinerna, så be om en daglig lista över alla mediciner du tar och deras doser. När sjukhusets personal kommer för att ge dig din medicin, så kan du se om det matchar din lista och på så sätt pricka av. En god ide är också att fråga personalen om vad de olika medicinerna har för syfte!?


3. Var försiktig med katetrar. Katetrar kan vara källor till onödiga infektioner, så använd en kateter bara om det är ytterst nödvändigt.


4. Sen är det en bra tanke att alltid se vad man kan göra med sin egen hälsa, såsom att motionera, äta bra mat, återhämta sig, sova ordentligt, dricka vatten o.s.v.


Våra sjukhus är fantastiska på akutvård och det är tur att de finns på många sätt, så man ska aldrig svartmåla dem. Däremot så är de inte så bra på förebyggande och rehabiliterande åtgärder och i många länder samarbetar man med andra yrkesgrupper för detta, istället för som i Sverige, där de istället försöker vara bäst på allt.


Men som sagt… de är otroligt duktiga på akut medicin och jag skulle knappast vilja bli behandlad av en zonterapeut eller bindvävsmassör om jag råkade ut för en bilolycka… ;)

Det som vi däremot inte får glömma är att vår hälsa till stor del är vårt eget ansvar. Jag brukar se på sjukhus som på lyxfällan… att människor bara överlämnar sina liv till någon annan för att han/hon inte orkar längre, det är trist men sant. Ibland kanske det är så, att orken tryter, men ta då med en vän som kan hålla låda för din skull… :)

Läs hela studien: Hospitals

www.zarahssida.se