Drivhus blev boende med medelhavsklimat året om

Häromdagen, så beskrev jag mitt drömboende här i bloggen och fick flera länkar till ett helt, helt fantastiskt par som byggt sitt hus i ett växthus…. Familjens Solvarms hus är som en tvåstegsraket och förutom Bengt Warnes Naturhus finns ytterligare ett hus i Stockholm som inneslutits i ett glashus.

Många har varit intresserade av att följa Anders och Rosmary Solvarms husbygge som är ett växthuset byggt med förhöjt standardväxthus av aliminium och galvat stål. Konstruktionen kostade endast 600 000 kronor, då hälften av kostnaden för växthuset kunde sparas in på timmerhuset – inget taktegel, tvåglasfönster och ingen väggisolering eller brädfordring. Hittills har bygget gått på 1,5 miljoner kronor, vilket inte alls är mycket jämfört med dagens husbyggen.


På vintern kommer värme och varmvatten från två massugnar. Det är ugnar med stor massa, murade av tegelsten, med långa rökgångar som håller värmen uppe länge när de väl är varma. Vinrankorna som växer hemma hos familjen ger 30–40 kilo druvor per planta men har också fler funktioner (då allt i huset är förbluffande genomtänkt). När solen ligger på blir det fort varmt i drivhuset och växtligheten ger behaglig skugga.
 
Det är alltid vindstilla runt huset, aldrig lägre temperaturer än som vid ett medelhavsklimat, runt kring huset finns odlingslådor med fikon, paprika, kiwi och vinrankor och en damm med ett automatiserat bevattningssystem som tar tillvara näringen i avloppsvattnet.

Husets solceller räcker för att få varmvatten på sommaren och betongröret på utsidan leder frisk luft från utsidan, som kyls i marken, in i växthuset.

Ja, det är så man nästan svimmar av glädje över människor som gör sina drömmar och LYCKAS! Jag ska åka dit och titta på huset så fort jag kan…

http://www.nwt.se/mera/hus_hem/article68346.ece

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article72556.ab