De nya superhjältarna – antioxidantboosta med superfruits

Genom åren har jag skrivit MYCKET om superbär och superfruits och dess fantastiska inverkan på immunförsvaret och den övriga hälsan. Så vad är superfruits?

Superfruits är ett bär eller en frukt som har egenskaper utöver det normala, med ett högre näringsinnehåll, hälsosamma egenskaper och naturlig sötma. Den största vinsten med en näve superfriuts är tillförseln av antioxidanter som är unik för just denna sorts frukter och bär.


Frisk, kry och ung med antioxidanter
Antioxidanterna sitter i den röda, nästintill blåsvarta färgen på bäret och finns även i tex insidan av rödlökens skal, i det superröda granatäpplet eller i blåsvarta blåhallon eller blåbär. Desto mer färgstyrka, desto högre antioxidantinnehåll!  Skillnaden mellan olika frukter är stora i ORAC-värdet då bananen hamnar på 500 ORAC, björnbär på 5100 ORAC och vilda blåbär på 6100 ORAC. I toppen på mätningen syns de intensivt röda superfrukterna granatäpple med 10.500 ORAC, svarta hallon på 16.400 ORAC och ACai på hela 26.100 ORAC.


Motverka fria radikaler och boosta immunförsvaret
Antioxidanternas främsta egenskaper är att motverkar de fria radikaler (syreradikaler) som har i uppgift att förstöra och bryta ner kroppens celler. Fria radikaler uppstår från påfrestningar i vår vardag såsom miljögifter och träning men också från skräpmat, stress, för lite sömn och återhämtning och vanlig inandning. Fria radikaler skyndar på vårt åldrande genom oxidering inifrån, försämrar vårt immunförsvar och gör oss lättare sjuka. Man kan jämföra det med en bil om rostar och blir sämre om den inte tas omhand.


Bästa sättet för att motverka detta är att äta gott om antioxidanter som motverkar alla fria radikaler och den nedbrytning som de skapar. Det som gör superfruits unikt är dess höga antioxidantinnehåll som är oerhört svårt att finna via andra källor. Med andra ord, så håller du dig friskare med en näve superfruts per dag, då naturligtvis tillsammans med en hälsosam livsstil


ORAC:
För att mäta innehållet av antioxidanterna, så används den kemiska och fysiologiska analysmetoden ORAC (Oxygen Radical Absobance Capacity). Studier påvisar märkbara effekter vid sjukdom och/eller för att motverka åldrande men ORAC-skillnaden är också markant mellan ekologiska råvaror, oekologiska och upphettade frukter. Ha dock i åtanke att din övriga livsstil, såsom kosthållning, vardagsrörelse, träning, sömn och eventuell stress kan påverka resultatet på ett mer eller mindre positivt vis.

Missa inte våra 10 bästa superfruitstips!!!

http://www.kostkoll.se/blog.php?bid=363