I en systematisk genomgång och meta-analys syntes tydliga kopplingar mellan minskad risk för kardiometabola sjukdomar och intag av mörk choklad. Meta-analysen byggde på 7 studier, utförda på sammanlagt 114 009 personer.
Studiens resultat visade att högre intag av choklad varförenat med minskade risker för kardiometabola sjukdomar. De testpersoner som åt mest mörk choklad minskade riskerna med hjärt- kärlsjukdom med 37 procent och riskerna med stroke med risk 29 procent.
Reference:”Chocolate consumption and cardiometabolic disorders: systematic review and meta-analysis,” Buitrago-Lopez A, Warnakula S, et al, British Medical Journal, 2011; 343: d4488, published online August 29. (Address: Dept of Public Health and Primary Care, Cardiovascular Epidemiology Unit, University of Cambridge, Strangeways Research Laboratory, Cambridge, CB1 8RN, United Kingdom. E-mail: O H Franco: ohf22@medschl.cam.ac.uk ).
www.kostkoll.se
www.friskabarn.se
www.kosttipset.se
www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.kolhydrater.org
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se