Chokladintag, bra för hjärta och hjärna

Vi har längt känt till de positiva fördelar som kan erhållas från mörk choklad och dess höga innehåll av antioxidanter. En ny studie stödjer tidigare kunskaper om att konsumtion av choklad kan förebygga kardiometabola sjukdomar. Studien utfördes i april 2008 och publicerades i Journal of Nutrition.

Studien är en meta-analys som bedömer sambandet mellan chokladintag och riskerna för kardiometabola sjukdomar, inkluderat hjärt- kärlsjukdom, diabetes, stroke och hjärtsvikt.

En annan ny studie som är genomförd i Paris, visar att choklad är bra för hjärtat och hjärnan. I en presentation vid European Society of Cardiology (ESC) 2011 Congress, rapporterar brittiska forskare att de testpersoner som fick choklad också löpte minskad risk för hjärt- kärlsjukdom med 37 procent och minskad risk för stroke med 29 procent. Studien publicerades 29 Augusti 2011 i onlinetidsskriften BMJ.

Studierna visade inget samband mellan chokladkonsumtion och riskerna för hjärtsvikt och inte heller något samband mellan chokladintag och diabetes. Sannolikt beror de positiva hälsofördelar som mörk choklad bidrar med, på det stora innehållet av polyfenoler och den ökade biotillgängligheten av kväveoxid. Ökad kväveoxid leder till förbättringar i endotelfunktionen, till minskning av trombocytfunktion, positiva effekter på blodtrycket, förbättring av eventuell insulinresistens och minskning av blodfetter.

References:
1.  Buitrago-Lopez A, Sanderson J, Johnson L, et al. Chocolate consumption and cardiometabolic disorders: systematic review and meta-analysis. BMJ 2011; DOI:10.1136/bmj.d4488. Available at:
http://www.bmj.com.

www.kostkoll.se