Boosta kroppen med näring och tillsatsfria byggstenar

Morgonmacka, förmiddagsmacka, måltidsknäcke, mellanmålssmörgås och kvällsmacka… Lever du och barnen på bröd, bröd och bröd… varvat med oboy, söta energiräddare och snabbmat?


Bröd och pålägg ger en näringsfattig kost OM de inte är supermatiga. Dessutom, så ger vitt bröd en andra jäsningsprocess i magen eftersom det oftast halvjäses och därmed fortsätter att jäsa i en varm söt magsäcksmiljö. Det är med anledning av det som vi många gånger upplever det som att vi är uppsvullna när vi ätit mycket bröd. 


Barn har en förkärlek för söta smaker eftersom de är vana vid den smaken sedan den söta och feta amningen. Det är också en inbyggd överlevnadsprocess sedan vår tid som jägare. Söta växter är nästintill alltid ofarliga medan de bittra smakerna (främst i den gröna färgen) många gånger är giftiga i för höga doser. På samma sätt fungerar oviljan inför bitar i maten, annorlunda konsistenser och ny mat eftersom barn har en kräkreflex för att undvika kvävning av bitar. Konsistenser som är olik de som är invant kan bidra til att ”de petar i maten” och behöver ha ingredienserna uppdelade istället för i tex grytor och blandningar. Ett exempel är lökbitar som många barn inte gillar, men som främst beror på att det just är bitar, ej på själva löken.


Eftersom barn tycker om söta och salta smaker så är det också de som är naturliga för dem. När de sedan ska lära sig vid nya smaker eller konsistenesen så krävs en inlärningsprocess som tar cirka 10-20 gånger för barn och 3-4 för vuxna med smakprov. Varefter den nya smakinlärningen blir etablerad, så kommer automatiskt liknande livsmedel att tilltala mera. Ett exempel är att barn börjar dricka kaffe eller äta beska inläggningar (ansjovis) behöver en neutraliseringskälla så som tex den söta mjölken (med sötma från mjölksockret) eller en balans i inläggningen utav en nypa socker. Exakt samma effekt kan skapas genom en knivspets kanel, som neutraliserar exempelvis en tomatsås på samma sätt som vi i många fall använder ketchup eller annan sötningskälla.


Liksom ovan nämnda ovilja inför förändingar och nya smaker, så fungerar snabbmatsindustrin på liknande vis. Det finns en anledning till varför Macdonald´s gör alla sina hamburgare på samma smakfattiga vis och varför korv med mos smaker nästintill ingenting utan kryddor…  Det ska tilltala alla och även barn som är ovana vid annorlunda smaker.


Om du någon gång frågar barn vad deras älsklingsrätt är, så är det en tiotopp-lista på 10 saker som känns igen i de flesta barnfamiljer medan vuxna människor har en långt mycket större spridning på sina ”favoriter”. MEN om du åker utomlands och presenterar favoriternas favoriter spaghetti och köttfärsås, så är sannolikheten stor att barnen endast äter utav spaghettin eftersom det inte smakar som hemma. Samma sak gäller pannkaka MEN det är oerhört svårt att få pannkaka att smaka annorlunda, vilket gör det till en makalös worldwide-rätt för barnamunnar.  


På samma sätt som vanlig reklam så kan man som förälder göra egen hälsosam ”reklam” för bra mat och livsmedel och då med fokus på grönsaker, hälsosamma alternativ, glädje till rörelse och framförallt genom att själv vara en bra förebild. På detta vis, så modellerar de och följer fotspåren på sina idoler i livet … dvs: mamma och pappa :-)
 
Jag är också övertygad om att förändring kan övas in och att förändringsbenägenheten hos barn som tränas också ger en behållning. Genom att låta dem testa, vara med och planer och tillaga maten samt genom att berätta ”stories” om maten och var den kommer ifrån. Du minns kanske själv när du var liten och blev intruducerad för olika mathistorier, både från dina föräldrars uppväxt och utifrån andra länders kultur. För att VERKLIGEN förändra, så behöver du vara en ”storyteller” och möta barnen på deras fantasifulla och kreativa nivå :-)
 
Det är viktigt att tänka på att barn lever och tänker utifrån sina kreativtet och fantasi till skillnad från många vuxna som utgår från reptilhjärnan och därmed tänker mindre och mindre likt sina barn. Desto mer stress och press, desto större del av din kropp styrs av reptilhjärnans relativt osympatiska handlingsmönster.
 
Som jag nämnde ovan, så tycker barn om smaker som är igenkännande och som finns i det mesta som de äter. Det är naturligtvis samma sak när det gäller de smaker som kommer från sötningsmedel, natriumglutamat och andra källor som är hälsovådliga men som en barnmun bli van vid att tycka om. Idag hör jag allt oftare om barn som gråter sig till sömns för att de längtar efter gorby´s eller barn som vill ha dricka eller snacks som vardagsmat. Detta beror på en enda sak… och det är att vi har introducerat och vant dem vid just dessa smaker.


Snabbmats begreppet kommer ursprungligen från att vi tillverkade maten snabbt för att äta den långsamt även när det var snålt om tid. Det finns ingen koppling till att maten skall ätas snabbt utan detta är en försvenskad och förvrängd upplevelse. Ute i buiken finns mängder med produkter som är bra MEN också ett stort utbud av mat som är lika kemiskt så det nästan är förkastligt. Sötningsmedel tillverkas genom att tillsätta kloratomer som kroppen och naturen inte kan bryta ner, vi hettar upp maten så att det knappt finns näring kvar och vi borstar till och med tänderna med nervgifter som fluor som från början är en rest från aluminiumindustrin. 


Det viktiga är att köpa så rena produkter som möjligt för då behöver inte förändringen i matintaget förändras särskilt mycket. Till exempel så finns det korv som fylls med potatismjöl och bindväv för att fylla ut och minska kostnaderna. Eftersom detta bidrar till minskad köttsmak så tillsätter man smakförhöjande natriumglutamat (E621) för att öka köttsmaken MEN det metalliska smakämnet har också visat sig ge ADHD-symtom och liksom sötningsemdel och socker så är det en ren koppling till reuatism, eksem, psoriasis och andra tarmrelaterade och immunologa sjukdomar.


Halvfabrikat innehåller även upphettade fetter som då blir härdade, socker som hettas upp och då blir kristalliserade och tappar näringen. Utöver det, så är näringen en viktig aspekt och därmed bör inte maten hettas upp över 40 grader för att behålla matsmälningsenzymerna och över 70 grader för att behålla näringskedjornas naturlighet.


Fett, socker och salt fungerar som konservering och särskilt i upphettat tillstånd. Ett bra exempel är mariekex eller chips som du kan nha i skåpen hemma utan att de blir dåliga på lera år. Om du själv bakade dessa med naturliga varor, så skulle liknande kakor bli dåliga inom en vecka och chipsen skulle anta en grön och giftig färg.


MÅNGA har varken tid eller intresse till att laga mat varje kväll och då är det ännu viktigare att köpa bra råvaror och undvika tillsatser. Köp en bättre korv och fullkornsmakaroner och gör en ketchup på passerade tomater, en knivsudd kanel som minskar tomaternas bitterhet och VIPS, så har du gjort snabbmat på bra och lika enkelt vis.
 
Mina bästa tips är att:
 
1. Minska på socker och söta smaker och inför bittra smaker genom att träna, testa och ha tålamod.
2. Öka hemlagad mat med mindre halvfabrikat (dessa är nästintill alltid fulla med E-tillsatser och härdade fetter)
3. Gör reklam för bra saker hemma och köp endast hem det som du vill att du och barnen skall äta.
4. Läs på förpackningarna och undvik långa listor, E-nummer och mat som har misstänksamt lång hållbarhet. KRAV-märkta produkter är helt tillsatsfria och utan besprutningar och gifter.
5. Hetta ej upp maten över 70 grader och är helst mycket råkost
6. Välj mat som är svårtuggad eftersom det både ger längre nedsmältning (tex fullkorn), motionerar systemet och tänderna.
7. Balansera PH-värdet i kroppen på samma vis som naturen. Du bör ha ett ph-värde på 5 i huden, strax över 6 i munnen och 7 i urinen. Om detta är lägre, så är du sur i kroppen och behöver basas, på samma vis som en igenväxt sjö som behöver kalkas. Detta gör du genom björkaska eller med ett högkvalitativt bikarbonat.
8. Låt barnen vara delaktiga genom att få välja en egen grönsak vid varje handlingstillfälle, att göra småsaker i köket eller bara hänga med dig för att modellera och lära in dina mönster.
9. Berätta historier för barnen, där du lyfter fram alla roliga saker som du kan och vet. Berätta om hur stark karl-alfred blev av spenat, hur tomaterna växer i andra länder, att quinoavattnet har använts som schampo, att kanel sägs ge snälla människor på grund av kryddornas lugnande effeter på magen m.m. 
10. Ha ett föräldraråd varje vecka, där ni pratar med barnen och bestämmer hur det ska se ut hemma hos just er.


Sist men inte minst… Tjata eller truga aldrig utan gör reklam för ”grönsaksinspirationen” på samam vis som fredagsmyset :-)