Baka en hälsosam, sockerfri semla!

Hur kan man baka en hälsosammare semla?

Byt gärna mjölet till ett ekologiskt och mer grovt alternativ, tex ett ekologiskt durum- eller dinkelmjöl som fortfarande klarar av en jäsningsprocess trots dess lite grövre struktur.

Stevia har föreslagits i flertalet recept, men det är inte ännu känt hur Stevis påverkas oss, vilket gör att jag inte rekommenderar det. Jag använder inte heller andra sötningsmedel i min matlagnind, utan sötar degar och mat med tex mosad banan eller hackade/mixade dadlar och fikon. Det blir självklart inte likadan smak som när du använder socker eller sötningsmedel i tex en semla, men det blir långt mycket mer hälsosamt och det smakar riktigt gott.

Gör alltså iordning semmeldegen med ett ekologiskt, durumvetemjöl eftersom det ekologiska mjölet innehåller mindre gifter. Används riktigt smör och ej margariner och gärna riktig frukt som sötning. Komplettera med grädde och mjölk som är 100%-iga i sin fetthalt och då alltså inte är lightprodukter som tex lättmjölk eller grädde med låg fetthalt. Mandelmassan och grädde kan även bytas mot ett smör på mixade cashewnötter och lite arrac.

Tänk på att kardemumman i bullen är toppen för matsmältningen och vill du ha en mjölkfri variant, så är havremjölken supergod. Faktum är att man också behöver mindre sötning om man använder havremjölk när man bakar eftersom den är sötare i smaken än vanlig mat. Du kan minska sockermängden till 80% och får en ändå en fin jäsning! Ha gärna med en knivspets med kanel i bullen för att stabilisera ditt blodsockret.

www.kostkoll.se
www.piggabarn.se
www.kosttipset.se
www.receptkoll.se
www.detoxa.nu
www.rawfood-kost.se