Autism kan botas genom att läkt tarm och probiotika

De flesta av oss har förstått vikten av att ha ett balanserat ekosystem på vår jord och i vår livsstil. Det kan tänkas osannolikt, men varje art bidrar till annat liv och har sin del i ett ekosystem även om de är rävar som äter lamm, getingar som sticks, spindlar som skrämmer eller krokodiler som äter människor.


Med vår takt av förstöring och allt mer kemiska livsstil, så tenderar kretsloppet att bli både försurat, utarmat och fullt av symtom som tyder på detta. PH-värdet behöver vara i balans för en miljö som främjar sund tillväxt och vitalitet och de kemiska produkter och saker som vi tillverkar behöver bytas mot naturliga, nedbrytbara produkter. Att byta kemisk mat som har mycket tillsatser mot naturliga och näringsrika livsmedel ger även ökad mängd enzymer som i sin tur föräbättrar våra möjligheter till nedbrytning av mat och uppbyggnad av våra kroppen.


Cancer, Alzheimers sjukdom, hjärtsjukdom, diabetes, benskörhet, allergier, kronisk trötthet, candida, fibromyalgi och depression påverkar både barn och vuxna och sitter i största delen i näringsbrister som ger symtom i form av försurning, igenslammade system och allt för stela kroppar. Ännu mer intressant är den enorma ökning av autism, som har drabbat över en miljon amerikanska barn under de senaste fem åren och som även ökar England, Australien och Kanada samt i skandinavien.


I Kalifornien, är en på 125 barn födda som autistiska, vilket är i högsta grad en skrämmande siffra och ett kvitto på att något är tokigt. Senare tids forskning har påvisat att vacciner är till stor del ansvarig för denna ökning och att flertalet problem startar redan hos mamman och pappan, samt i magen under graviditeten.


Före födseln, växer en baby i den sterila miljön i moderns livmoder men strax före graviditeten, så vidgas moderns livmoderhals ca 2 cm vilket avger bakterier från förlossningskanal som sedan går in i fostervatten och livmodern. Barnet dricker denna vätska och får på så sätt sin första ”dos” av bakterier.


I en frisk mamma, så är hennes förlossningskanal fylld med nyttiga bakterier, eller mikroflora såsom lactobacillus- och bifidus-bakterier. Dessa hälsosamma bakterier kallas oftast för probiotika och utgör grunden för ett friskt immunsystem hos båda stora och små.


Probiotisk betyder ”för livet ”, i motsats till antibiotika som betyder ”mot liv. ”När barnet färdas genom förlossningskanalen utsätts han/hon för bakterier ända tills dess att han kommer ut i ljuset och då också har förberetts på omvärldens bakterieflora.


Idag har de flesta mödrar inte längre en god tarmflora, och som de ger sina barn, vilket gör att cirka 85% av gravida kvinnor har sjukdomsframkallande bakterier inuti sin förlossningskanal i stället för de friska bakterier som deras barn är behov av för att få ett gott skydd.


När barnet sedan ammas, så ökar hans immunitet ytterligare av den råmjölk som utsöndras från mammans, då den är fylld av stärkande antikroppar, proteiner, peptider och dessa får det lilla barnet i sig snabbt, genom den tarmens höga genomsläpplighet.


Sockret i mjölken utfodrar mikrofloran och orsakar en bädd av slem på slemhinnan i tarmen, vilket gör att den faktiska mikrofloran ansluter sig till den. Eftersom barnet fortsätter att dia så utvecklar han/hon ett fullt fungerande ekosystem som i sin tur upprättar ett immunförsvar redan tidigt i livet.


På grund av förekomsten av patogena bakterier i moderns förlossningskanal, så rekommenderar amerikanska läkare att mödrar skall vara anslutna till antibiotika-dropp under förlossningen, så att läkarna skall kunna arbeta. Eftersom antibiotika inte ser skillnad på skadliga bakterier och nyttiga bakterier, så förstörs barnets känsliga ekosystem och unga immunsystem genom att bakerierna dör. Om barnet skulle få i sig gott om probiotika via fermenterad frukt, långlagrad yoghurt eller liknande, så skulle bakteriefloran återställa sig, MEN vår livsmedelsindustri är fattig på probiotika och vi avråds från att ge merjeriprodukter till de allra minsta barnen.


I sin banbrytande bok ”The Body Ecology Diet”, hänvisar Donna Gates, som är en pionjär inom området kost och hälsa, till tarmen och tarmflorans vikt för att kroppen skall kunna kommunicera med delar av vårt nervsystemet. Signalsubstanderna för kroppen finns i tarmen och kallas ofta för den andra hjärnan. I själva verket, menar Donna att det är den andra hjärnan som slutligen kontrollerar den primära hjärnan i vårt huvud. Senaste forskningen har påvisat att samma receptorer som för neuropeptider och andra kemikalier som finns i vår hjärna också finns närvarande i vår tarm. 


Signalsubstanser som tex serotonin hjälper oss att koppla av för att skapa dessa näringsämnen i tarmen och sedan transportera dem upp till hjärnan. Mikrofloran spelar alltså en oerhört viktig roll i produktionen av dessa ämnen och bidrar också till att bryta ned vår mat så att vi kan smälta den och producera B-vitaminer, vitamin K, och kortkedjiga fettsyror som är livsviktiga för att immun-och nervsystemet ska fungera.


De hjälper oss med att höja vårt PH-värde, genom att alkalisera vårt blod via mineraler från maten som har som uppgift att ge näring åt våra celler och skapa en miljö där skadliga bakterier, virus, jäst och parasiter inte kan frodas. De minskar överskott på socker från vår kost så att det inte kan skada oss, minskar vårt sockersug och minskar risk för sockerrelaterade sjukdomar som tex candida. Om vi har brist på en viss mineral som tex kalcium, så kan mikrofloran ändra andra former av mineraler såsom kiseldioxid till det mineral som vi behöver, dvs. De kan även förändra skadliga ämnen, såsom till exempel giftiga biprodukter från osmälta proteiner, kemikalier och tungmetaller till ämnen som är nyttiga för kroppen, därav så omnämns de ofta som alkemister.


Utan detta friska ekosystem blir vi istället undernärda, förgiftade, känslomässigt stressade och sjuka i form av symtom som sätter sig ute i kroppen. Donna Gates är en av allt flera kostexperter som anser att autism i huvudsak är en ”tarm-relaterad” sjukdom och att det enda sättet att bota dessa barn är att återställa kroppen till ett sunt inre ekosystem. Som vuxna gynnas vi av god tarmflora även genom att vi kan återställa balansen, bota sjukdomar, bromsa vårt åldrande, bli friskare och därmed också använda vårt fulla potential.


Det finns många vägar att följa för att lyckas med ovan nämnda. Traditionella kulturer från hela världen har använt sig av probiotikarika livsmedel i sin kosthållning och då främst genom den jäsning som vi genomförde innan vi fick kylmöjligheter. Dessa groddade, jästa, fermenterade och odlade livsmedel innehåller livgivande mikroflora som har närt och skyddat människorna genom tiderna.


Nutritionisten Sally Fallon beskriver i hennes fascinerande bok ”Nourishing Traditions” alla de otroliga hälsofördelar som gamla livsmedel kan ge och hur de kan inspirera oss till bättre hälsa.  

I Europa är surkål en av de mest populära fermenterade livsmedel och den är gjord på kål som är känt för sina höga halter av antiinflammatoriska ämnen, C-vitamin och viktiga mineraler. Romarna värderade surkål för dess medicinska egenskaper och det användes för att förebygga skörbjugg och andra försvagade tillstånd som kan uppkomma vid C-vitaminbrist. Även gurkor, rödbetor och rovor har blivit vanliga och typiska livsmedel som jäses i Europa, medan man i Ryssland och Polen använder gröna tomater, paprika och sallad. Även ketchup, choklad, kaffe och te har sitt ursprung som fermenterade livsmedel. Det är intressant att vissa livsmedel måsta fermenteras för att kroppen ska kunna bryta ner det, såsom tex soja. Ojästa sojaprodukter som sojamjölk och tofu är rent skadliga för hälsan.


Genom att inkludera fermenterade livsmedel i vår kost, så kan vi återskapa ett sunt inre ekosystem som skyddar oss från skadliga patogener och miljögifter. Vi kommer då också att klara mat såsom råa ägg och rått kött (som våra förfäder gjorde) utan att riskera att få salmonella, E. Coli eller parasiter.  

Tips på probiotika

I Sverige finns flera alternativ inom probiotika och de mest förekommande är antingen sur yoghurt med mjölksyrabakterier eller fermenterad frukt som i oerhört verksamma functional food.

Källa: www.sunriseherbshop.com

www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.detoxa.nu
www.ekologisk-mat.info
www.rawfood-kost.se
www.ekologiskaval.se