Återställ tarmfloran – Gör din egen juice med mjölksyrabakterier, kokosolja!

Ja, mjölksyrabakterier är fantastiska om för oss alla, men särskilt för dig som har problem med din tarm, som har läckande tarm (leaky gut syndrome), som ätit mycket antiobiotika och/eller har autoimmuna sjukdomar. Mjölksyrabakerier är detamma som probiotika och de återställer balansen av goda bakterier i din tarm.

Faktum är att vi har över 1000 olika bakterier i våran tarm, vilket gör det oerhört viktigt med balans. Efter en antiobiotikakur, vid långvarig stress, traumatiska upplevelser eller om du har ätit en kost som förstör din tarmmiljö, såsom en kost rik på vete eller socker. Även miljögifter och kemikalier inverkar på tarmen på många sätt, samt GMO, som numera förknippas med bekämpningsmedel i tarmen.

Om du inte återställer tarmfloran efter en period av dålig bakterietillväxt, så tar dåliga bakterier över, med stor risk för att tarmslemhinnan blir skadad med små, små hål eller att du får candidatillväxt. Dessa olika ogynnsamma miljöer i tarmen kan skapa just läckande tarm,. dvs det läcker ut gifter i blodbanan, som skapar autoimmuna sjukdomar såsom reumatisk, MS, ALS, alzhemier, psoriasis, eksem, födoämnesallergier m.m. En god tarmhälsa är således en av de viktigaste saker som människan behöver för god hälsa och de läkare som hävdar att tarmen inte har med resten av kroppen att göra, har inte någon aning om vad de talar om. Däremot, så ökar intresset och kunskapen inom området och fler och fler läkare behandlar läckande tarm även här i Sverige.

Tänk på att en tarm med dålig miljö och candida sannolikt har hål i slemhinnan (läckande tarm) vilket också behöver material som lagar tarmen (tex glutamin) samt grapefruktkärnor som tar bort svampen. Om det har gått långt i din autoimmuna sjukdom, så behöver du hjälp med örter och en duktig näringsterapeut för att få ordning på tarmen och din autoimmuna sjukdom.  

För att återställa tarmfloran, så kan du alltså ta probiotika, men tänk på att den behöver vara inkapslad så att den inte förstörs i magen av magsaften.  Ett annat alternativ är att göra mjölksyrade grönsaker. Det gör du genom detta recept: Mjölksyrade grönsaker


Om du sedan centrifugerar dessa, så får du din alldeles egna mjölksyrade juice! Fantastiskt enkelt och gott… Salta den lätt med en nypa havssalt för att få jod till sköldkörtelhormonerna och skvätt i lite kallpressad mättad kokosolja för kolestrolens skull alternativt att du smaksätter med riven hårt kokosolja. Den gör du enklast genom att köpa en ekologisk kokosolja, som du fryser lite lätt och sedan river över juicen. Låt stå i rumstemperatur då kokosoljan blir rinnande i en lite varmare rumstemperatur. På det sättet smälter kokosoljan ner på ett superhärligt sätt. Fantastiskt mellanmål, tillsammans med en näve nötter!

Ett av mina favoritrecept… OCH de fibrer som blir över från centrifugeringen kan du använda i brödbaket för sötning, syrning och fiberökning eller använda som bas till en salsa, som alltså blir full av goda bakterier för din tarm! Du kan även använda det som en bas i din smoothie, tillsammans med quinoa- eller mandelmjölk och spirulina (alger), mango och spenat… Mixa allt tillsammans med lite sesamfrön och vips, så har en du en tarmåterställare med fantastiskt näringsinnehåll, enzymer och probiotika.   

www.kostkoll.se
www.receptkoll.se
www.vegetarisk.info
www.kolhydrater.org
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.gravidkost.se
www.friskabarn.se
www.viktminskningstips.net
www.vitaminochmineral.se