Antioxidanter kan minska inflammatoriska effekter vid Alzheimers sjukdom

Konsumtion av antioxidantrika drycker kan minska nivåer av aminosyran homocystein, och därmed motverka de skadliga inflammatoriska effekter som uppstår i samband med Alzheimers sjukdom. Resultatet uppkom i en nyligen genomförd studie och publicerades i ”Journal of the Neurological Sciences”.


Daglig konsumtion av antioxidantrika dryck under åtta månader associerades med lägre ökning av homocystein, jämfört med i placebogruppen. Effekterna var ännu större hos de personer som led av måttlig Alzheimers sjukdom. Studiens antioxidantdryck bestod av äpple, juice från citruskoncentrerat juice. grönt te extrakt och vitaminerna B och C. (Vitamin C och B2 är en av våra vanligaste antioxidanter)

Tidigare epidemiologiska studier har rapporterat att höga nivåer av homocystein associeras med misstänkt eller konstaterad demens. Ett exempel på detta är Framingham-studien som visade att personer med homocysteinnivåer över 14 mikromol per liter serum även löpte dubbelt så stor risk för demens. Höga nivåer av aminosyran (hyperhomocysteinemi) sägs även vara en markör för hjärtsjukdom och riskfaktor för aterosklerotisk sjukdom.

Forskarna från universitetet i Oxford rapporterade sina resultat i Archives of Internal Medicine (Vol. 170, s. 1622-1631).


Source : Journal of the Neurological Sciences
Published online ahead of print, doi:10.1016/j.jns.2010.08.050
”Effect of an antioxidant drink on homocysteine levels in Alzheimer’s patients”
Authors: J.M. Morillas-Ruiz, J.M. Rubio-Perez, M.D. Albaladejo, P. Zafrilla, S. Parra and M.L. Vidal-Guevara

www.zarahssida.se