Polyfenoler och fenolsyror från jordgubbar och äpplen kan minska glukosupptaget genom att blockera transporten genom de mänskliga tarmceller, visar en ny studie.
Forskningen publicerades nyligen i Molecular Nutrition & Food Research och pekar på att vissa polyfenoler, fenolsyror och tanniner från äpplen och jordgubbar kan blockera transporten av glukos över tarmvävnaderna, vilket kan minska höjning av blodsockret.
Upprepade måltider med högt glukosinnehåll är förenade med ökade risker för hjärt- och kärlsjukdom, metabola syndrom och typ II diabetes. Nedsättning, eller minskning av postprandiell glukoskoncentration i blodet är således potentiellt positiva.
Äpplen och jordgubbar innehåller höga nivåer av flavonoider och fenolsyror samt antocyaniner, flavonoler och flavonoler. Äpplen är kända för att innehålla flavonoler, hydroxycinnamic syror, dihydrochalcones, phloridzin (phloretin glukosid), och phloretin xyloglucoside.
Source: Molecular Nutrition & Food Research
Volume 54, Issue 12, pages 17731780, doi: 10.1002/mnfr.201000019
Polyphenols and phenolic acids from strawberry and apple decrease glucose uptake and transport by human intestinal Caco-2 cells
Authors: S. Manzano, G. Williamson
Läs mer:
www.kolhydrater.org
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.zarahssida.se