Hydroxytyrosol i olivolja kan minska risk för åderförkalkning

Ett olivextrakt rikt på hydroxytyrosol kan vara effektivt för att minska nivåerna av oxiderat LDL-kolesterol, visar en ny studie från Spanien. Genom att komplettera kosten med hydroxytyrosol berikade ökade aktiviteten med enzymet arylesterase, som fungerar som en antioxiderande biomarkör. Detta gav i sin tur, lägre nivåer av oxiderat LDL-kolesterol, en viktig aktör för att förebygga ateroskleros.

Ateroskleros är en ansamling av fettbaserat plack som samlas i artärerna och som benäms som åderförkalkning. När placket är tillräckligt mycket, så klarar inte blodet att ta sig fram och det bildas en propp. Ateroskleros är en mycket vanlig sjukdom som räknas in i begreppet hjärt- och kärlsjukdomar. Studien publicerades nyligen i British Journal of Nutrition.


Source: British Journal of Nutrition
Published online ahead of print, FirstView Articles, doi:10.1017/S0007114510005015
“Effects of hydroxytyrosol-enriched sunflower oil consumption on CVD risk factors”
Authors: M. Vazquez-Velasco, L. Esperanza Diaz, R. Lucas, S. Gomez-Martínez, S. Bastida, A. Marcos, F.J. Sanchez-Muniz

Läs mer:

www.kostkoll.se
www.zarahssida.se