Polyfenoler kan minska risken för gikt

Tillskott med biotillgängliga polyfenoler kan minska riskerna för att utveckla gikt, visar en ny studie. Detta på grund av att polyfenoler sänker nivåerna av urinsyra i kroppen.

Forskningen publicerades nyligen i Journal of Functional Food och visar att biotillgängliga polyfenoler kan minska riskerna för att drabbas av hyperinsulinemi (höga nivåer av cirkulerande insulin) och därmed också gikt genom att de blockerar produktion med överskott av urinsyra.


Gikt är en smärtsam form av artrit som orsakas av störningar i urinsyraomsättningen. Överbelastning av urinsyra leder till bildande av uratkristaller i kroppens vävnader, speciellt i lederna. Kristallerna skapar sedan återkommande anfall av ledinflammationer. Hyperinsulinemi och insulinresistens kan leda till en ökad återabsorbering av urinsyra i njurarna, vilket i sin tur kan leder till en ökning av serumkoncentrationen av urinsyra.


Polyfenoler har effekter som sänker urinsyran, har på det sättet även en antiinflammatorisk, anticancerogena och antioxiderande effekt. ,

Source: Journal of Functional Food
Published online ahead of print, doi: 10.1016/j.jff.2010.11.002
“Effects of Oligonol, an oligomerized polyphenol formulated from lychee fruit, on serum concentration and urinary excretion of uric acid”
Authors: Y. Moriwaki, C. Okuda, A. Yamamoto, T. Ka, Z. Tsutsumi, S. Takahashi, T. Yamamoto, K. Kitadate, K. Wakame

www.zarahssida.se