Sojayoghurt innan frukost kan minska blodsockerhöjning vid diabetes typ 2

Patienter med typ 2-diabetes som åt sojayoghurt före frukost fick lägre höjning av blodglukoskurvan, visar en ny studie som publicerats i tidsskriften Diabetes Care (2010; 33:2552–2554)

Studien är genomförd av forskare på Newcastle University i Storbritannien och resultatet visar att en proteinrik sojayoghurt kan ha goda metabola effekter vid typ 2-diabetes. De patienter som fick sojayoghurt innan frukost, hade betydligt lägre och stabilare blodsockerkurva.

Sannolikt, så skulle patienterna erhålla ett liknande resultat om de fick någon annan proteinkälla strax innan frukost, eftersom proteinet sänker blodsockret. Ett exempel på andra frukostkällor med protein är ägg eller smörgåspålägg.

Källa: Dagens medicin

Läs mer om socker och diabetes: www.kolhydrater.org

www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.zarahssida.se