Inred barnrummet ekologiskt och giftfritt

20160530_121155

Vi på Kostkoll och Pigga barn vill inspirera till en giftfri och ekologisk tillvaro för alla små barn och vår senaste mission har varit att finna helt ekologiska möbler och sängkläder till barn. Alla möbler och all form av inredning till barnrummet bidrar med gifter, förutsatt att de inte är ekologiska. I det stora hela blir det mycket gifter från sängkläder, leksaker, möbler, kläder, tavlor, väggfärg,  tapeter och tapetlim, golv m.m. När vi i flera sammanhang hört påtalas att det är för dyrt och svårt att inreda ekologiskt så bestämde vi oss för att försöka bevisa motsatsen.

Vi började med att inreda med begagnade obehandlade möbler som målades i ekologisk färg från änglamark, Coop. Färgen är bra att arbeta med och ligger i samma prisklass som annan färg. Skötbord, säng och matstol förvandlades till vackert naturvita möbler, helt baserade på ekologisk färg. Om du inte hittar dessa i obehandlat trä så kan det vara en god idé att titta på blocket.

Väggen målades med änglamarks underbart jordigt gröna färg och en ekologisk lekmatta för golvet fann vi hos laplandseco. Sängen inreddes med ekologisk madrasser för spjälsäng, ekologisk bäddmadrass och ekologiskt madrasskydd för spjälsäng, samt ekologisk kudde och helt ekologiska sängkläder. Allt från grön interiör. Runt sängen skyddades insidan med ett ekologiskt spjälsängsskydd från scandinavian eco. Vi vill tillägga att dessa bädd- och sovrumsprodukter inte bara är ekologiska utan de hade en fantastisk kvalité som vi inte tidigare har sett bland konventionella liknande produkter.

Alla leksaker och gosedjur, speldosa och babynest fann vi på olika ekologiska nätbutiker och en underbar luftballongslampa från organic baby blev pricken över i:et. Väggen pryddes av ekologiska krokar med små kaniner som knopp, även de från organic baby samt vackra, rogivande tavlor.

20160530_103731 20160530_103758 20160530_103857

Barnrummet blev lekfullt och mysigt med de två tipi-tälten från liten leker.se och en underbar rutschkana från Mininook. Lektält är fantastiska små kojor, som barnet kan fylla med ekologiska kuddar och gosedjur. Det lilla lektältet passar perfekt för älsklingsnallen eller favoritleksakerna och gör barnrummet väldigt gulligt. För det lite mindre barnet fann vi en underbar liten gul, ekologisk gå-bil hos good for kids.

Vi fann nästintill allt till barnrummet helt ekologiskt. Det är givetvis en aning dyrare än vid ”vanlig” inredning men rummet blev vackert, helt giftfritt och fyllt av kvalité och kärlek.

Det som också kan vara bra att tänka på är att det finns en bra andrahandsmarknad för ekologiska saker. Du kan sälja vidare mycket av det du köpt när det är dags att inreda för äldre barn, och på så vis bidra ytterligare till en frisk miljö.

Här kommer 5 tips för dig som vill inreda babyrummet ekologiskt:

1. Köp ekologisk färg och måla själv. Obehandlat trä är vanligtvis väldigt mycket skonsammare än behandlat trä. Måla med exempelvis änglamarks vackra färger.

2. Köp möbler och inredningsprodukter på olika nätshoppar så blir det lite billigare. Våra favoriter är www.goodforkids.se, www.scandinavianeco.com www.groninterior.se, www.litenleker.se och www.organicbaby.se.

3. Leta på blocket efter andrahandsalternativ. Det finns en hel del till salu på blocket och tradera, både ekologiska kläder, möbler och attrialjer såsom ekologiskt babynest eller ekologisk babysitter. Gamla möbler kan slipas och målas om i ekologisk färg och gamla kuddar och andra tygprodukter kan sys om med ekologiska tyger.

4. Ekologiska madrasser, ekologiska madrasskydd och ekologiska kuddar i underbar kvalité finns hos Grön interiör. Här finner du även ekologiska madrasser, ekologiska madrasskydd och ekologiska sängkläder till kingsize och dubbelsäng samt till säng för det lite större barnet.

5. Välj ekologiska leksaker från nätbaserade butiker. Exempel kan vara laplandseco, good for kids och organic baby.