10 skäl till att välja oraffinerat havssalt

Saltkonsumtion är en kontroversiell fråga, som i många fall styrs av myter snarare än konkret kunskap och forskning. Högt blodtryck beror inte på saltkonsumtion, utan på konsumtion av fel salt samt en kombination med stress, för lite vätskeintag, för hög konsumtion av gifter och socker som påverkar njurarna o.s.v. Det är viktigt att använda ett naturligt salt, som har bra balans med natrium och som inte är industriellt tillverkat.

Vanligt bordssalt som är raffinerat, är inte bara ohälsosamt, utan även fattigt på näringsämnen. I havssalt däremot, återfinns både bra balans på mineraler och gott om näring. Den största hälsofaran med industriellt salt är att blekningsprocessen ger en raffinering och eliminering av spårämnen. De som äter industriellt salt, kan alltså få stora obalanser av salterna, medan de som väljer ett naturligt havssalt, inte erhåller problem överhuvudtaget.

Blodets salthalt är mycket likt havsvattnets salthalt, eftersom vi härstammar från vattnet. Det är med anledning av det, som oraffinerat havssalt passar så bra för den mänskliga kroppen. Om du har högt natrium, så kan du alltså äta havssalt, men inte industriellt salt.  

10 anledningar till att välja oraffinerat havssalt

1) Salt hjälper till att stabilisera och reglera hjärtslagen, tack vare sitt innehåll av magnesium och natrium
2) Natrium är avgörande för korrekt muskelfunktion
3) Salt hjälper till att minimera effekterna av stress genom att upprätthålla korrekt balans med melatonin, serotonin och tryptaminnivåer i hjärnan
4) Salt hjälper kroppen att binda upp tillräckligt med vatten för korrekt cellhydrering
5) Salt eliminerar cellulära försurning, särskilt i hjärnan och njurarna. Det är alltså en alkaliserande råvara som är perfekt idag när vi är så försurade av stress, socker m.m.
6) Havssalt stärker ditt immunsystem
7) Salt ingår som en del i att stärka benstommen och kan således medverka till att förebygga benskörhet
8) Havssalt ger en buffert för blodsockernivåerna, för att förhindra diabetes eller för att hjälpa de som är diabetiker så att de kan använda mindre insulin
9) Havssalt innehåller jod i en naturlig form, vilket är lättare för din sköldkörtel att absorbera och lättare för att reglera det endokrina systemet. Jod är nödvändigt för en normal sköldkörtelfunktion, eftersom det är en del av sköldkörtelhormon, tillsammans med aminosyran tyrosin.
10) Maten smakar bättre med salt som krydda. Salt är en smakförstärkare och det ökar även hållbarheten på maten. Krydda maten med naturligt havssalt eller örtsalt.

Obs. Överkonsumera aldrig salt även om det är hälsosamt. Om du ökar ditt saltintag, bör du även öka ditt intag av vatten. Om du däremot svettas ut mycket salt eller minskar på saltmängden, bör vätskan ökas tillsammans med mer salt alt. att saltintaget minskas för god balans.

Källa: NaturalNews

www.rawfood-kost.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.vegetarisk.info
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.skoldkortel.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.friskabarn.se
www.piggabarn.se
www.gravidkost.se