Zarah´s klimatsmarta mattips

Visste du att maten vi slänger ger onödiga utsläpp på 1,9 millioner ton koldioxid per år? Det är lika mycket som 700.000 vanliga bilar.


En av de faktorer som påverkar mest är det jag berörde i mitt tidigare blogginlägg. Dvs; att maten kastas för att den förvaras på ett mindre bra vis.


En av de koncerner som faktiskt har tänk till kring detta är konsumentföreningen, som har samlat ihop olika tips för att klimatspara i en liten miniguide. Kanonbra för de som inte hinner läsa och lära!


Jag ÄLSKAR att odla och ta omhand naturen och det som kommer ifrån den. Faktum är att det är proppat med blommor hemma hos mig och mina MÅNGA husmorsknep gör dem gröna och välmående. Grönsaker, kryddor och örter är bland det bästa jag vet men det kan vara svårt att ta vara på dem på bästa sätt. 


Visste du till exempel att fettet i nötter är känsliga mot värme och att de bör förvaras i kylskåp? Undantaget är cashewnötter som klarar sig i 8-12 grader.


Samma sak gäller i frysen eftersom fett härsknar även i kyla. Livsmedel med fett har alltså kortare hållbarhet än fettsnåla alternativ.


Andra kul grejer att veta är att:


– Ananas  bör ligga på mjukt underlag för att inte få tryckskador av sin egen tyngd.


– Aubergine och basilika kan få kylskador vid förvaring under 8 grader.


– Avskuren gräslök bör förvaras i en plastpåse med några droppar vatten.


– Samma sak gäller grönkål, kronärtskocka och sallad som kan förvaras i en plastpåse med lite vatten som motverkar uttorkning.


– Gulbetor, rödbetor och rädisor mår bäst av att blasten tas bort eftersom vatten och näring annars tas från roten. Spara några centimeter av blasten så att inte roten skadas.


– Gurka är känslig för både höga och låga temperaturer, vilket gör att rumstemperatur är lämpligast.


– Paprika är känslig för stötar och är dessutom en av de grönsaker som är svårast att odla utan bekämpningsmedel.


– Rabarber och alla bär går utmärkt att frysa. Tina upp i rumstemperatur för att spara energi och minska påverkan på näringsinnehållet. Frukt och bär går att frysa i upp till ett år medan grönsaker bör förvällas innan frysning.


– Pepparrot går också bra att frysa och rivs enklast när den är frusen.


– Tomat är känslig för kyla och får starkare smak om den förvaras i rumstemperatur.


– Olja och vinäger skall förvaras mörkt och kallt så att fettet inte påverkas av sol- och dagsljus. Köp alltid en flaska med solfilm.


– Fisk ska helst förvaras vid 2 grader och i ett 8-gradigt kylskåp klarar den sig högst 2 dagr. 


– Mjuka morötter får tillbaka sin spänst om du lägger dem i vatten.


– Mät temperaturen i kylskåpet och lägg grönsaker där det är varmast och kött och fisk där det är kallast.


– För att påskynda mognaden av avocado kan du lägga den tilsammans med grönsaker som avger mycket etylengas under sin mognadsprocess. Detta gör att mognadsprocessen går fortare och lämpligast att använda är tomat, äpple, plommon eller melon.


– Förvara aldrig potatis tillsammans med lök eftersom den är känslig mot lökens höga halt med etylengas. Den kan också ta smak av löken!