Vegetarisk kosthållning och under- och övervikt hos barn…!!!

Många mailar till mig via min kostnadsfria rådgivning och jag har fått flera frågor om vegetarisk kost för barn. Som en av mina kollegor från Green n Lean alltid säger… OM alla skulle äta vegetariskt skulle jordens mat räcka till 4 jordklot i antal människor.

Vegetarisk och vegan kost kan vara lite tufft att få till utan kunskap men det är absolut inte en omöjlighet om det är så man väljer att leva. Med fisk och mejeriprodukter, så är kosten nästintill likadan som en ”vanlig” kosthållning men om barnen äter helt utan kött, fisk och skaldjur, så bör kosten kompletteras med protein och fett.

Min rekommendation är att öka proteintillskottet genom att göra en daglig spirulinadrink, sötad med banan eller mango. Spirulina är oerhört proteinrikt och dessutom fullt av kalcium, kalk och magnesium. OM de mindre barnen inte vill dricka det för att det är grönt, så kan ni blanda ner det i maten, gröten eller ge krossade spirulinatabletter tillsammans med en osötad bärkräm. Undvik spirulina tillsammans med mejeriprodukter, då mejeriprodukter hämmar näringsupptaget.

Missa inte att spirulina är bättre till blodgrupp O och chlorella till blodgrupp A och B. Om man har blodgrupp O, så tillverkas extra mycket fria radikaler i kroppen när man äter chlorella och för A och B gäller samma sak med spirulina.


Det är viktigt att öka energitillförseln hos barn som äter mycket frukt och grönt, då de behöver 4 gånger mera energi än oss vuxna relaterat till deras kroppsstorlek och förbrukning. Självklart, så är den näringsrika kosten från frukt och grönt idealisk för båda immunförsvar (via antioxidanter) och för uppbyggnad av kroppen, så det lämpligaste är att endast röra ner 1 msk smör, olja eller bregott i maten, vällingen eller gröten.

Tillsätt det extra fettet vid varje huvudmåltid, såsom frukost, lunch och middag. Detta ger extra energi, tillfört under dagen och från bra och hälsosamma källor. Det hjälper även till att tillverka vita blodkroppar som främjar immunförsvaret (vita blodkroppar tillverkas av kolestrol), hjälper till med näringsupptaget (vitamin A, D, E, K), vid hormonproduktion, medverkar till att cellerna har ett friskt skal (fetter finns som viktigaste byggsten i cellmembranet) samt att fetterna binder tungmetaller och för ut dem ur kroppen m.m.

Fett kan även vara en enkel lösning på överviktsproblematik hos barn, då för fettsnål kost ger dem extra hunger, en kropp som spar på energi och som inte utvecklas i rätt takt. Min erfarenhet är att de flesta barn som har en övervikt äter FÖR LITE fett eller fett från fel källor, så det är relativt enkelt att justera. På det sättet, så växer de in i sina kroppar när de skjuter på längden. Undervikt ”fixas” på samma vis, dvs genom att tillföra bra protein- och fettkällor.

Komplettera med vitamin- och mineraltillskott, för att främst få gott om vitamin K och B, som annars är lättast att få i sig via kött samt D-vitamin som är viktigt för benstomme m.m. Till upptag och nedbrytning av D-vitamin behövs även kalcium och magnesium för att göra näringskedjan komplett. Tänk på att alltid använda kosttillskott som är naturliga, osötade och helt helt utan tillsatser.

Kika på Holistics hemsida för bra, naturliga alternativ: www.detox.vitamera.se