Välj mat efter rätt klimatzon

Dagens presslunch var otroligt inspirerande och givande. Vi lyssnade till Eskil Erlandsson´s vision om Sverige som matland samtidigt som vi fick god insyn i hans stora intresse för både ursprung och ren mat. Det glädjer mig oerhört att han delar min syn på Slow food och vikten av att ta vara på det som är nära och med den näring som vi i Sverige behöver.


Som jag uttryckt tidigare, så är det viktigt att äta det som finns utanför våra dörrar, då naturen anpassar sitt näringsinnehåll utifrån klimatzonerna. Till exempel så har vi mer C-vitamin i våra svenska blåbär än de har i Tyskland och detta beror på midnattsolen och våra mycket mörka vintrar. Så fort du väljer saker som inte växer utanför din dörr, så kommer du också att få råvaror som är anpassade till en annan klimatzon.


I varma länder finns många vätskebaserade frukter som har för avsikt att ge just vätska medan vi i Sverige har frukter och bär som är fulla med kalcium, kalk och C-vitamin. Tänk också på att alla dessa superbär enkelt kan bytas mot en blåbärs- eller hallonshot, exotiska ginsengen kan bytas mot effektiv rosenrot och att ALLT som växer där du bor är anpassat till ditt näringsbehov.


Och glöm inte att hetta upp maten så lite som möjligt, låt den svalna i rumstemperatur (undantaget under rötmånad), tinas upp i vattenbad och i anvisad temperatur och tid. Micron är aldrig ett bra alternativ eftersom vattnet vibrerar så snabbt för att ge värme. Det innebär att det går så fort, vilket skapar hög temperatur som gärna blir FÖR hög och ger maten sämre konsistens, minskar näringsinnehållet och påverkar lukt, smak och färg.