Torticollis (mimoskudde, ostepat, sjukgymnastik)

En vanlig åkomma hos små barn är att de kan få torticollis, vanligtvis för att de legat trångt i livmodern och då har haft sitt huvud lutat mot ett håll under lång tid. Det kan innebära att ena halsmuskeln är förkortad. Den kan antingen vara förkortad pga den inte blivit tillräckligt utvecklad under fostertiden, eller så kan det bero på att kraniet sitter lite snett eller att muskeln helt enkelt blivit kortare pga huvudet har legat i samma position under senare delen av graviditeten.

Det är viktigt att komma till en sjukgymnast så fort som möjligt eftersom problemet oftast är lättare att lösa desto mindre bebisen är. En liten bebis är väldigt mjuk så det är enklare att stretcha ut en muskel och få bukt med problemet om bebisen är liten. Om torticollis inte behandlas så finns stor risk att barnet får platt skalle, iom att det ligger i samma position hela tiden pga den förkortade nackmuskeln. Utan behandling så kommer barnet sannolikt även att luta åt ena hållet framöver och det kan även medföra andra problem med en sned nacke.

Såhär behandlar du torticollis:

1. Stretcha enligt stretchövningar, och var noga med att få kontakt med en sjukgymnast som är specialiserad på torticollis. I Stockholm finns tex Lisen Tell, Christina Orefelt och i Göteborg finns Anna Öhman. Dessa sjukgymnaster är privata och du behöver ingen remiss. Det är dessutom gratis eftersom små barn och bebisar inte betalar för sjukgymnastik.

2. Arbeta gärna på energiplanet och se till så att kraniet inte sitter fel eller om något annat stör. Vad jag menar med det är att om det är något som drar i muskeln och som inte fungerar optimalt, så kanske ni stretchar muskeln och får skaplig ordning på den, men att den alltid kommer ha en svaghet som gör att barnet fortfarande inte blir helt bra och lutar åt ena hållet vid trötthet. Här rekommenderar jag en osteopat, samt att ni kan använda body code och emotion code för att se om det kan lösa upp eventuella trauman som kan vara orsak till besväret.

3. Använd mimoskudde som är utformad för att minska belastning på bebisens skalle. Bebisen bör ligga så mycket som möjligt på mimoskudden och inte direkt på ett hårt underlag. Det finns även pandakuddar men min erfarenhet är att den inte hjälper särskilt bra. Mimoskudden är bättre. Platthet i skallen hos spädbarn kan mätas av sjukgymnasterna ovan.

4. Ni kan även prova med en kilkudde som hjälper barnet att ligga på ryggen eller sidan och det är lätt för er att placera barnet i en position som inte belastar den del av skallen som är plattare än övrig. Kilkudden är dessutom perfekt om man vill vara säker på att barnet inte ramlar över på mage om han/hon ligger hos er på nätterna.

5. Köp inlägg till bilbarnstolen så att barnet sitter bättre och testa gärna med en liten nackkudde (det gjorde vi), så att barnet inte tiltar åt ena sidan lika lätt.

6. Om ni stretchar så ha för vana att göra övningarna ofta och hoppa inte över dem bara för att nacken verkar bättre. Det är tålamod och ihållighet som är viktig i detta avseende. Testa tex att göra övningarna varje gång ni byter blöja, så blir det en enkel rutin.

7. Bebisen bör ligga så mycket som möjligt på mage under vaken tid och gärna så länge han/hon orkar. Ha för vana att låta din bebis ligga på mage, under uppsikt, minst en stund varje vaket tillfälle. Att ligga på magen stärker barnets nackmuskulatur och hjälper till att minska tiltandet som förvärrar torticollis.  

Vill du läsa mer tips om barn och spädbarn:
www.kostkoll.se
www.piggabarn.se