Symtom vid intolerans mot natriumglutamat / MSG

Det har länge diskuterats om natriumglutamat är mindre bra för oss eller inte. Det verkar dock som att det är vissa personer som reagerar på tillsatsen, snarare än att det gäller oss alla.

Vad är natriumglumat?

Natriumglutamat är en smakförstärkare som även kallas för MSG eller glutamat. I Danmark och England är den förbjuden, men i Sverige används den friskt i hel- och halvfabrikat. MSG, eller mononatriumglutamat är ett salt av aminosyran glutaminsyra (glutamat). Det används som förstärkare av smaker i vår mat och gärna tillsammans med socker. Då benämns den som E621, natriumglutamat och/eller som smakförstärkare.

Symtom vid intolerans mot natriumglutamat

Symtomen som uppkommer hos de som inte tål natriumglutamat, kallas för Chinese restaurant syndrome (CRS), då natriumglutamat är en vanlig ingrediens inom kinesisk matlagning. MSG finns även till stor del i tex sushialger och andra asiatiska produkter som snacks, soppor, såser m.m. 


Redan 1968 fastställdes det faktum att reaktioner mot natriumglutamat kan se ut som en allergiliknande reaktion från kroppen men snarare är en intolerans. Liksom andra intoleranser kan den verka diffust, komma och gå, reagera olika på olika personer och vid olika tillfällen i livet. Cirka 15% av amerikanerna är känsliga för MSG, så gissningsvis, är siffran därikring även i Europeiska land.


Intag av mat med natriumglutamat ger snabba symtom, som uppkommer inom 30 minuter och avtar efter 2-3 timmar. Om man äter dessa livsmedel på fastande mage ökar mängden tillsats som absorberas i blodet. Intensiteten och varaktigheten av personens symptom är direkt relaterade till mängden MSG som han / hon har förtärit.


Symtom vid förtäring av natriumglutamat / MSG

Exempel på vanliga symtom kan vara: brännande känslor eller utslag i nacken, på brösten, axlarna, magen, låren och på underarmarna. Andra symtom är svår huvudvärk, hjärtklappning, känsla av tryck över bröstet, svårighet med andningen, domningar i ansiktet, bröstsmärtor, illamående / kräkningar m.m. Svårare symtom som dödsfall är oerhört ovanligt.

Efter intag av livsmedel med natriumglutamat, så kan personen uppleva att han / hon är extra trött och hängig i ett par dagar. Detta återställs efter ett par dagar och då är energin på topp igen. Problemet blir dock större om dessa livsmedel förtärs dagligen, eftersom kroppens aktivitet då aldrig hinner återhämta sig.

Fastställd diagnos för natriumglutamat-överkänslighet

Personer undersöks och om deras symtom uppkommer efter 30 minuter och avtar inom ett par timmar konstateras CRS. De bör sedan undvika livsmedel som innehåller höga halter av MSG eller i yttersta nödfall, äta annan mat innan maten med MSG, så att upptagets procentandel och takt minskar.

Felbehandling vid intolerans mot MSG / Natriumglutamat

I och med att symtomen påminner om en allergisk reaktion, så kan patienter erbjudas behandling med antihistaminer, redan innan utredningen är klar. Detta är alltså inte verksamt mot denna diagnos, eftersom det är en intolerans som kräver att livsmedel med natriumglutamat / MSG utesluts. När de utesluts, så behövs inte heller en behandling över huvudtaget. 

Mer om naturlig kost och näring:

www.kostkoll.se
www.rawfood-kost.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.vegetarisk.info
www.smoothie-recept.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.kosttipset.se
www.zarahssida.se