Svampar, god och enkelt källa till flera näringsämnen

Många undrar om svampar hör till kategorin örter eller grönsaker. Faktum är att de har en egen klassificering och ingår som en del av svampfamiljen. Endast omkring 3000 av de 14 000 svampar som är dokumenterade anses vara ätliga. Svamp är dock mycket rika på näringsämnen, såsom tex niacin, fiber, kalium och selen. Däremot, så är det viktigt att tänka på att svamp drar till sig tungmetaller, vilket är en av anledningarna till att människor med mycket tungmetall (som exempelvis kvicksilver) gärna har överväxt av candida.


Det kalium som finns i svampar är utmärkt för att sänka blodtrycket, för att förebygga stroke och minska på lätta kramper. Svampar har lågt innehåll av kolhydrater och innehåller magert protein, vilket gör dem till ett idealiskt mellanmål eller en fin råvara för diabetiker. På grund av förekomsten av linolsyra, så kan de även förebygga bröst- och prostatacancer.


Svampar innehåller ämnet Ergothioneine, som är en kraftfull antioxidant. De innehåller också naturliga antibiotika som kan hjälpa till att hämma svamp och mikrobiella infektioner.Svamp har länge använts för att läka sår och stärka immunförsvaret. Deras selenhalter samarbetar med E-vitamin för att förhindra de skadliga effekter som uppstår vid fri radikalbildning. Svampar (kantareller) är en av de få livsmedel som innehåller en ätbar variant av vitamin D (D2), dock så är den mindre verksam, jämfört med D3 som finns i fet fisk.

Svamp innehåller också koppar, kalcium, riboflavin, niacin, zink, fosfor och pantotensyra samt är rika på niacin som minskar produktionen av histaminämnet homocystein. Homocystein är förknippat med förhöjda kolesterolvärden och ökade risker för artros, slaganfall, hjärtsjukdomar, Alzheimers och många andra kognitiva störningar. Zinkhalten i svamp är också viktig för att stabilisera blodsockernivåerna och för att hjälpa till med sårläkning. Koppar är nödvändigt för att hålla det kardiovaskulära systemet friskt, men bör inte överdoseras i förhållande till zink.

Källa:
Natural News

www.kostkoll.se
www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.viktminskningstips.net
www.kolhydrater.org
www.d-vitamin.biz
www.allergi-guiden.se
www.astma.biz
www.naturmedicin-guiden.se

www.kostkoll.se