Strålningsbehandling minskar salmonella, listeria, mikrober och ökar grönsakernas hållbarhet

Det är minst sagt svårt att veta vad som är bra och mindre bra inom livsmedelsindustrin. Det som däremot känns onaturligt är de strålbehandlingar som används för att sterilisera frukt och grönsaker.

Enligt ny amerikansk forskning, så kan strålning under modifierad atmosfär (MAP) vara ett lönsamt alternativ till det klor som används för att minska mikrober och för att eliminera salmonella/listeria.

Författarna skriver i Journal of Food Science att strålningsbehandlingen förbättrar hållbarheten på  frukter och grönsaker samt resulterar i minskade mikroorganismer.

Source: Journal of Food Science
Published online ahead of print
Title: Radiosensitization of Salmonella spp. and Listeria spp. in Ready-to-Eat Baby Spinach Leaves
Authors: C Gomes, R G. Moreira, E. Castell-Perez

www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.kostkoll.se
www.vegetarisk.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se