Sötningsmedel!?!

Hej där vänner!

Klockan är 04.20 på lördagskvällen och jag är nyss hemkommen från en nykter kväll på krogen (ska upp tidigt imorgon och jobba … ) och har nu skjutsat hem alla mina vänner, så att de kommer hem ordentligt :-)

Går  på detox nu igen, så jag äter lite minimorötter medan den härliga nattstämningen infinner sig. Jag älskar verkligen att jobba på natten och blir så taggad av inspiration. Idag fick jag en rolig fråga som jag tänkte berätta. Vad är det för skillnad mellan aspartam och sukralos.


Aspartam är ett kemiskt sötningsmedel som inte kroppen kan ta hand om eftersom dess kemiska struktur. Sötningsmedlet lagras i vävnaderna och har vid många undersökningar bevisligen orsakat problem i människokroppen.

Sukralos är tillverkat av vanligt socker, där energin är borttagen för att skapa ett energifattigt alternativ till raffinerat socker. Detta sker genom en process där man tillför en extra kloratom till de 2 kloratomer som redan finns. När det blir 3 kloratomer, så klarar inte naturen av att ta hand om det, vilket alltså skapar ett naturproblem.

Sötningsmedel är inte bra på något sätt eftersom det också gör att vi gärna överkonsumerar eftersom vi tror oss ha ett bättre alternativ. Diabetiket kan behöva ett sötningsmedel vid vissa situationer men bör även de undvika att överdosera dem. Byt gärna sötningsmedel mot hackad eller riven frukt i matlagningen och till osötade energifattiga alternativ till den vanliga sötade eller sockerfria läsken. Läs på innehålleförteckningen, så ser du vad varan är sötad med!!! Det är bara om det står benämningen ”osötad” som det inte finns sörningsmedel i varan. ”Sockerfri” eller ”utan tillsatt socker” kan innebära att det är sötningsmedel i varan.   

Kram och sov gott!