Så här funkar matsmältningssystemet

Redan i munnen frisätts amylas tillsammans med saliven, vilket påbörjar spjälkning av kolhydrater (stärkelse och sockerarter). Det går signaler till resten av kroppen att maten är på väg och alla organ, främst bukspottkörteln och gallan förbereder sig för att kunna ta emot och smälta maten. För att påbörja denna process på ett bra sätt, så kräver det ett bra pH i munnen, att du tuggar maten noga och att du ej lider av munntorrhet och sitter ner i lugn och ro.

Protein påbörjar spjälkning till aminosyror redan i magen med hjälp av enzymet pepsin. Pepsin frisätts från magsäckens slemhinna, tillsammans med saltsyra och instric factor, ett ämne som har som uppgift att ta upp vitamin B12 längst ner i tunntarmen. När maten har blandats med pepsin och instric factor, så blir den surare och surare  av magsyrans låga pH, och vid pH 3, öppnar sig magmunnens lilla klaff, för att släppa ut maten i små, små portioner ut i tunntarmen.


Väl nere i tunntarmen, så frisätts bukspott, tillsammans med bikarbonatjoner och amylas, från bukspottkörteln. Bukspottet har sedan som uppgift att spjälka kolhydraterna till sockerarter och fortsätter således på det arbete som redan påbörjats i munnen när du tuggade maten.


Galla frisätts även från gallblåsan, som lagrar den galla som tillverkas i levern. Gallan består av kolesterol, gallsalter, oorganiska salter och lecitin (fettämne från folsyra, kolin, mättade fetter och omättade fettsyror). Gallan frisätts från gallblåsan, via gallgångarna och har som uppgift att bryta ner fetter till fria fettsyror, som kan passera ut i blodbanan. Trögflytande galla eller allergiska reaktioner som ger svullna slemhinnor i gallgångarna, kan minska tillförseln på galla, vilket kan ge gallsten och/eller sämre nedbrytning av fetter.


Efter passage genom tolvfingertarmen (namnet kommer från att den är 12 fingrar lång) så passerar matmassan ut i tunntarmen. Där sugs största delen av näringen upp och ut i blodbanan, där det transporteras med blodet till levern och mjälten, som renar blodet, portionerar ut näring och energi m.m.


Matmassan i tarmen transporteras vidare till tjocktarmen, där vattnet och det sista av näringen tas upp. Vattnet förs till njurarna och sedan till urinblåsan för urinering.


Främsta näringsupptaget är således i tunntarmen, varvid dålig matsmältning och/eller problem med tunntarmens slemhinna kan ge näringsbrister. I början på tjocktarmen tillverkas vitamin K som krävs bla för koagulering, och därefter passerar matmassan vidare till ändtarmen som avföring.

Läs mer på våra kostsajter:

www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.vegetarisk.info
www.kolhydrater.org
www.vegetarisk.info
www.friskabarn.se
www.piggabarn.se
www.gravidkost.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.ayurveda-guiden.net