Rödbetsshoots, enkel och stark antioxidantkälla

Konsumtion av rödbetor är ett bra sätt för att få i sig antioxidanter och för att öka på leverns avgiftning. I många rödbetsjuicer finns mycket fruktsocker ifrån exempelvis äpple eller päron, medan inlagda rödbetor är inlagda i sockerlag. För att få ut den positiva effekten från rödbetorna, utan att få i sig socker eller fruktsocker, så kan du antingen koka egna rödbetor eller köpa shoots med endast rödbeta. Ytterligare ett sätt är att riva rå rödbeta över din sallad. Tillsammans med valnötter, blir det en fantastisk smak- och näringssensation som komplement till din vanliga grönsallad.

Shoots med rödbeta är ett enkelt och bekvämt sätt för att öka sitt intag av polyfenoler, visar en ny studie från Oxford Brookes University i Storbritannien. Studien publicerades i Journal of Functional Foods och visar att rödbetsshoots är en betydande källa vid ökning av kostens polyfenoler (antioxidanter).

Rödbetor innehåller ett pigment som kallas för betalains, en klass av betalamicsyraderivat som består av betacyanins, betaxanthins och andra fenolföreningar som har påvisats ge hälsoeffekter. Rödbetsjuice innehåller en hög grad av biologiskt tillgänglig antioxidanter och andra viktiga ämnen som kalium, magnesium, folsyra, järn, zink, kalcium, fosfor, natrium, niacin, biotin, B6 och lösliga fibrer.

Source: Journal of Functional Foods
Published online ahead of print, doi: 10.1016/j.jff.2011.05.007
“A beetroot juice shot is a significant and convenient source of bioaccessible antioxidants”
Authors: P.C. Wootton-Beard, L. Ryan

www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.kostkoll.se
www.kostttipset.se
www.smoothie-recept.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se