Rödbetor och dess positiva påverkan på hälsan och vid sjukdom

Jag har tidigare skrivit om hur avgiftande rödbetor är och att de dessutom innehåller stora mängder antioxidanter och fibrer. Rödbetor kan rivas råa och användas i sallader eller hackas, ångas, kokas och ungsbakas. Råa rödbetor ger högst näringsinnehåll, medan juice på rödbeta är oerhört avgiftande.

Rödbetsjuice är basiskt och hjälper till att minska för lågt pH i kroppen (acidos),som är en vanlig orsak till sjukdom. Juicen stimulerar våra leverceller och renar och skyddar gallgångarna samtidigt som den avlastar njurarna vid stress och på så sätt kan användas för att bota gikt. Juicens utrensande effekt och höga fiberinnehåll hjälper också till att lindra förstoppning.


Betorna hjälper även till att rena blodet och ökar produktionen av röda blodkroppar, vilket gör att dem användbara för att behandla och bota anemi. I vissa fall har stora doser av rödbetsjuice använts vid behandling av leukemi och andra cancerformer och genom en normal konsumtion, verkar betorna som anti-cancerogena.


Rödbetor är viktiga källor till folat, som är den naturliga formen av folsyra. Folat hjälper till att bygga kroppens vävnader och röda blodkroppar och är oerhört viktigt för gravida kvinnor för att minska riskerna för sjukdom hos fostret. Förutom folat, innehåller betorna stora mängder av lutein och zeaxantin, som förhindrar eller botar makuladegeneration och andra åldersrelaterade ögonproblem.


Förutom ovan nämnda positiva fördelar, så är rödbetor en bra och viktig källa till fytonäringsämnen, i detta fallet ett ämne som kallas betalains. Betalains är en stark antioxidant som verkar antiinflammatoriskt och ger ett kraftfullt avgiftningsstöd. De kan hjälpa till att sänka blodtrycket, underhålla elasticiteten i blodkärlen och minskar risk för åderbråck. Rödbetor är också rika på fibrer, kalium, magnesium, niacin, kalcium, järn, och biotin.

Källa: NaturalNews

www.kostkoll.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.vegetarisk.info
www.detoxa,nu
www.detox-guiden.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.kemikalier.eu
www.gmo-guiden.se
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se