Raw, naturliga kosttillskott: Raw probiotika, raw jästfri B-vitamin, raw binjurestöd, raw Q10, raw multivitamin, raw multimineral

Många frågar vad som är viktigt att tänka på när man väljer en bra probiotika, och här har vi sammanfattat det bästa och det enklaste. 

 ”En probiotika som är bra, skall vara ren från tillsatser och sötningsmedel. Den bör gärna vara raw eftersom upphettning påverkar bakterierna negativt. Det är också viktigt att se över vilka stammar som finns i probiotikan. I många billigare alternativ finns väldigt få stammar och inte heller de stammar som ger god balans i tarm och i alla kroppens slemhinnor såsom i underliv, andningsvägar etc. Forskning visar tex att de som har tarmsjukdomar som Crohns, ulcerös kolit och IBS har brist på L. Casei, en bakteriestam som håller nere inflammation.

Om underskottet på just denna stam beror på att den sätts ut efter långvarig inflammation, eller att inflammation uppstår hos just dem som inte har tillräckligt av stammen är svårt att säga. Vilken av dessa som är orsaken, eller om det beror på en kombination är svårt att veta, men generellt sätt så blir de som intar L casei mycket bättre i sin symtombild och i kombination med vila, meditation, skonkost och mycket grönt, så blir många helt bra.

L. Casei finns endast i den probotika som är raw samt i vissa fermenterade probiotiska drycker. Denna stam kan alltså inte erhållas genom de billiga probiotiska tillskotten. Att välja rätt probiotika är alltså viktigt. Många promotar vikten av prebiotika, dvs de bakterier som förbereder miljön i tarmen, så att de goda bakterierna har en grogrund, men prebiotika går ypperligt att få i sig via grönsaker och god kosthållning. Om man vill kan man kombinera sin probiotika med mjölksyrade grönsaker, och om man inte klarar den relativt svårsmälta mjölksyrade blandningen, så är surkålsjuice ett bra alternativ.

Det är också bra att tänka på att kraftfull probiotika kan ge utrensningar i tarmen, särskilt efter långvariga besvär. En god ide är alltså att trappa upp med halverad dos 1-2 veckor och sedan öka upp till full dos, eller dubbel dos om detta ordinerats av näringsterapeut. 

En bra rekommendation är att börja med en raw probiotika som te x raw 20-14 (20 miljarder från 14 stammar). Om du vill köra en riktig startkur har du dessutom en fantastisk 7-dagarskur som heter Flora 200-14 (200 miljarder bakterier från 14 stammar). Läs mer och hitta probiotikan på denna länk: www.innateresponse.se/kostkoll

I denna shop hittar du även raw D-vitamin med 5000 ie per kapsel, raw Q10, raw mineralkomplex, raw binjurestöd (adrenal response), raw och jästfri B-vitamin m.m.

www.kostkoll.se