Raw, mjölkfri, glutenfri kallsoppa med selleri, tomat, morot och ingefära

20180614_072829

Vi älskar RAW mat, och vill gärna inspirera till att använda råvaror på ett sätt som är skonsamt. Vid tillagning, så förstörs inte bara viktiga näringsämnen, utan även de enzymer som är viktig för optimal matsmältning.  Raw food kan vara svårsmält för känsliga tarmar, så ett bra tips är att mixa de grönsaker som är svårsmälta så att det lättare kan hanteras i mage och tarm.

Här kommer ett av våra favoritrecept, med en kallsoppa på tomat och morot. Soppan är helt raw, fylld av näring och helt fri från gluten, mjölk, ägg och soja. Den fina och mycket effektiva kniven kommer från EKA knivar, ett företag med fina kvalitetsknivar.

Raw tomat- och morotssoppa med ingefära och kokos

Ingredienser:
4 ekologiska stora morötter
3 ekologiska selleristjälkar
1 stor bit ekologisk ingefära
1 ekologisk citron
8 stora tomater
400 gram ekologisk kokosmjölk eller kokosgrädde
Dragon
Basilika
Ekologiskt örtsalt

Såhär gör du:
Mixa alla grönsaker i en riktigt bra mixer, gärna en omniblend eller vitamix i 3-4 minuter. Om du vill kan du mixa morötterna med skalen på, eller så skalar du dem innan. Mixa till du har en krämig soppa och fyll på med vatten till önskad konsistens. Lägg ner kokosolja, basilika och dragon och mixa så att alla ingredienser blandas. Krydda med örtsalt och servera med ekologiskt fröknäcke. Om du önskar en lite varmare soppa, så finns det inställningar på de flesta lite mer avancerade mixers, och du kan då värma soppan till kroppstemperatur, utan att förstöra viktiga enzymer och näringsämnen. Värm helst inte soppan över 40 grader.

Nästa vecka bjuder vi på recept på kallsoppa med helt nyskördad gurka. Väl värt att hålla utkik efter!