RAW FOOD-boosta med Acai, Spirulina, Chlorella, Chiafrön, Lucumapulver, Macarot, Rå kakao, Bipollen, Schizandra, Hampafrön, Muira puamapulver, Pau dÁrco-pulver, Berberis rotbark, Rabarberpulver, Slippery Elm Bark och Vetekli m.fl.

Acaibäret

Acai smakar lite chokladigt och är oerhört rikt på antioxidanter, omega fettsyror, fibrer, vitaminer, mineraler och faktiskt en aning protein. Acai stärker ditt immunförsvar och anses ge sänkt blodtryck och balanserat kolesterolvärde.

Spirulina och Chlorella

Spirulina är min älsklingsalg i smoothies och juicer, tillsammans med Chlorella. Spirulina är rik på vitaminer, mineraler, antioxidanter och på omega 3-fettsyror. Det sägs ge bättre immunförsvar och bättre blodsockervärden och kolesterolvärden.

Chiafrön

Chia är fantastiskt att använda i smoothies, på salladen, för att strö över morgongröten eller i dina brödbak. Chiafröet är fiberrikt, innehåller gott om protein, vitaminer, mineraler och bra fettsyror. Liksom många andra frön, så håller de matsmältningen igång genom att motionera tarmen och ger dessutom ett balanserat blodsocker.

Lucumapulver

Lucuma smakar lite lätt kolasmak, är söt och är fantastiskt tillsammans med mandelmjölk och lite vanilj eller chokladproteinpulver. Lucuma är en orangegul frukt vars färg avslöjar det höga innehållet av betakaroten. Lucuma innehåller dessutom gott om järn, B-vitaminer och andra vitaminer och mineraler.

Macarot

Maca passar toppenbra i juice, smoothies eller som ingrediens i en RAW-dressing eller müsli. Roten innehåller stor mängd fytokemikalier, dvs växtkemikalier, men är även rik på protein, mineraler, kolhydrater. Maca har en söt ljuvlig smak, som gör att den passar till oerhört mycket.

Macaroten sägs ha en balanserande effekt på hormonerna, samt ge gott om energi, ökad uthållighet och bättre muskeluppbyggnad. Maca sägs ge ökad fysisk styrka och uthållighet och dessutom öka sexuell lust och förmåga, vilket gör att den ofta används på liknande sätt som ginseng. 

RAW kakaopulver

RAW kakao skall bestå av 100% rå, ekologiskt certifierat kakao. Den är oerhört rik på antioxidanter och skapas genom unik kallpressning som inte påverkar näringen genom upphettning. Under kallpressningen skiljer man kakaons olja från protein och kostfiber, och siktar den så att endast den finaste och mest biotillgängliga kakaon används. Processen är helt utan kemikalier, hexan och lösningsmedel samt är baserad på helt ekologiska råvaror. Rå Kakaopulver är rik på flavonoider, innehåller stora mängder magnesium (som vi ofta har brist på idag), aminosyran Tryptofan (finns naturligt i kakao) samt fenyletylamin och aminosyran Arginin.  

Bipollen 
 
Bipollen-korn kommer från blommorna och är nästintill mikroskopiska små pollenkorn, insamlade av bin som blandar dem med nektar. Den är söt och god, på liknande sätt som honungen. Bipollen och bidrottninggele, sägs vara några av våra mest hälsosamma produkter eftersom dessa innehåller en unik blandning av blomnektar. Pollenkornen torkat sedan i en temperatur på högst 38C°, dvs samma temperatur som återfinns i bikupan.


Bipollen innehåller 22 aminosyror , tex histidin, cystin, lysin, arginine, glutamin, glycin, sköldkörtelaminosyran tyrosin, phenylalanin och glädjeaminosyran tryptofan. Den innehåller dessutom flertalet antioxidanter (vitamin A, C och E) samt vitamin B (även B12) och 27 olika mineraler tex: kalcium, koppar, järn, magnesium, fosfor, selen, sodium och zink. Bipollen innehåller dessutom över 5000 enzymer, bioflavonoider, karotenoider och cirka 15% lecithin.

Schizandra Pulver 
 
Schizandra växer vilt i norra Kina, östra Sibirien och i Tibet, sägs förlänga livet, fördröja åldrande, ge ökad energi och verka som dämpande vid tex hosta. Schizandra är en adaptogen med de aktiva substanderna dibenzo-(a,c)-cyclooctene-derivat (schizandriner och gomisiner) som har 8 kolatomer. Dessa adaptogener ger större motståndskraft, uthållighet och energi. Schizandra ökar dessutom motståndet mot virala infektioner såsom influensa eller förkylning, ger bättre syn, skyddar hjärt och kärlsystemet, ökar blodcirkultionen och skyddar lungor och lever.

Hampafrön


Hampafrön är oerhört rika på protein, bra fetter, vitaminer och mineraler. Hampafrön är det enda frö som innehåller gammalinolsyra (GLA).

Muira Puama Pulver

Muira Puama är uppiggande, stärker vår fysik och mentalitet samt anses ge goda effekter vid reumatism, förbättra nedsatt potens, minska depression, hjälpa vid håravfall samt vid PMS. Mura Puama stimulerar utsöndring av tillväxthormonet (GH) om du äter det på tom mage en stund innan din träning.  


Pau d’Arco Pulver 

Pau dArco används som komplement i olika detoxkurer och behandlingar och kommer från lapachobarken. Lapachobarken har använts av indianerna i tusentals år och är oerhört näringsrik och verksam mot mikrober (svampar, sporer och virus). Mikroberna motverkas genom att växten till och med äter upp vissa insekter (blommorna).

Då lapachobarken stimulerar matsmältningen men också våra reningsorgan (lever och svettkörtlar), så är det ypperligt med Pau dArco-te vid detox eller om du har svamp och virus

Lapachobarken innehåller dessutom mineralerna kalcium, magnesium, fosfor, zink, kisel, krom, mangan, molybden, koppar, järn, kalium, natrium, kobolt, bor, guld, silver, strontium, barium, vanadium, nickel och jod.


Berberis rotbark   
 
Berberis är en hög buske med klargula blommor och härligt röda bär. Bären och buskens bark har länge använts som läkeväxter och kombinerades förr i tiden med fänkålsfrön, då dessa i kombination ansågs hindra smitta från pesten. Berberis verkar febernedsättande, antibakteriell och används bland annat mot malaria. Berberis är rik på tiamin, vitamin C, betakaroten, lutein och zeaxantin, gurkmeja, zink och krom m.m.


Gotu Kola Pulver   

Gotu Kola (indiska FETBLADSVÄXT) används i stor mängd inom ayurvedisk medicin och anses verka föryngrande och för ökad psykisk känslighet. Gotu Kola hör till de mest förekommande grödorna inom indisk ekologisk odling och till gröna bladgrönsaker i länder som Thailand och Sri Lanka. Gotu kola är erkänt och godkänt som botaniska medicin sedan år 1884 och används vid mentala problem, traumatiska upplevelser, förkylning och är omtalat för dess goda effekter vid tex urinvägsinfektioner.  

Rabarber Pulver 

Rabarber har använts som laxermedel i minst 2.000 år och nämns i den kinesiska medicinska texten Divine bonde’s Classic i Materia Medica nästan två århundraden före den kristna eran. Rabarberns rötter kan grävas fram i september eller oktober efter att stammen och bladen har vissnat av frost.

Rötterna bör komma från de växter som är 2-3 år gamla, och den högsta effektiviteten i rötterna som laxermedel kräver att de är minst 6-12 månader. Rötterna används som torkade, hackade och pulvriserade och kombineras med kanel för att lindra kronisk förstoppning och hemorrojder, eller tillsammans med magnolia bark och pomerans för förstoppning som uppkommer i samband med hög feber.  


Slippery Elm Bark

Slippery Elm (ulmus ruba) kommer från Kanada och USA och namnet påminner om den glatta barken. Barken är lite slemmig, halkig och förekommer vid smärtlindring, inflammation, för att minska hosta eller för att påskynda sårläkning. 

Slippery elm är stort, lövfällande träd som växer naturligt i tex Nordamerika. Indianerna använder fuktad elm bark som ett naturligt plåster samt som ett skal kring livsmedel för att förhindra nedbrytning. Man kan även använda elm bark till att göra gröt till de som behöver näring mest, såsom små barn och äldre personer.


Vetekli

Vetekli är ett vete men av långt mycket högre kvalité än vanligt siktat och raffinerat vete.  Vetekli är fiberrik och hjälper till att motionera tarmarna, vilket har en fördelaktig effekt på kolesterolhalterna i blodet. Vetekli hjälper även till vid näringsupptaget och absorbering av glukos.

Golden Seal Root

Golden Seal Root är vanlig i Nordamerikansk medicin, och används främst för att stärka immunförsvaret,, för att motverka infektioner och är antiinflammatorisk, renande och antibakteriell. Liksom andra örter, som kan verka som antibiotikum, så är Golden Seal Root en av dessa och dess egenskaper kan jämföras med tex vitlök. Golden Seal Root aktiverar och stimulerar tarmen, levern, mjälten, pankreas (bukspottkörteln), lymfan och lungorna, vilket i sin tur ger positiv inverkan på immunsystemet och våra reningsprocesser.

Aloe vera


Aloe Vera växer i ökenområden i Afrika, och har ofta uppmärksammats för sin förmåga att motverka mikrober (svamp, virus och bakterier). Aloe vera verkar antibakteriellt,  antiinflammatoriskt och som ingrediens i allt från salvor, till drycker och som gel. Utomlands används den som den är, genom att du pressar ut lite aloe vera-gel som du smörjer in sår, eksem eller liknande med.

Du kan även dricka aloe vera-juice vid problem med mage och tarm. Aloe vera gynnar blodcirkulationen genom att öka blodflödet i kapillärerna och är dessutom gynnsamt för cellbildningen, särskilt verksam vid sårläkning eller hudproblem.


Vetegräs


Vetegräs är en blandning av  gräs från tex råg och korn, och som används som ingrediens i en smoothie eller som inslag i allt från gröt, till sallader och brödbakning. Vetegräs är känt för att förbättra matsmältningen, näringupptaget, för att öka blodcirkulationen och kroppens naturliga avgiftning. Vetegräs har dessutom en avgiftande effekt på tarmväggarna, vilket kan vara bra vid exempevis läckande tarm eller överväxt av candida.

Läs mer:

www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.rawfood-kost.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.receptkoll.se
www.ayurveda-guiden.net
www.gravidkost.se
www.friskabarn.se
www.piggabarn.se
www.zarahssida.se