Purjolök innehåller anti-cancerföreningar (Kaempferol och quercetin)

Purjolök är fantastiskt gott och i Sverige använder vi det främst för att smaksätta maten, på liknande sätt som lök. Både lök och vitlök är kända för att de innehåller föreningar som verkar antibiotiskt, svamp- och parasitdödande m.m. Purjolöken får sällan samma uppmärksamhet, trots att den innehåller anti-cancer föreningen kaempferol.

Kaempferol kan motverka cancer och är känd för att främja hjärt-och kärlhälsan. Purjolök innehåller även den starka, cancerhämmande antioxidanten quercetin. Både kaempferol och quercetin är föreningar som är särskilt fördelaktiga för att motverka och behandla prostatacancer och koloncancer (tarmcancer).


Purjolök är energisnålt, vilket gör dem till ett ultimat komplement till övriga kostens ingredienser (15 kalorier per halv kopp). Den är oftast billig och håller länge i kyl eller rumstemperatur. Purjolök innehåller näringsämnen som järn, folat, kalcium, mangan, B-vitaminer, zeaxantin, lutein (bra för ögonen), antioxidanter som vitamin C, A och samt vitamin K och nickel. Purjolök är även en bra källa för kostfiber, då speciellt de mörkare gröna ytterdelarna.


Använd gärna blasten från purjolöken i din matlagning. Tänk på att skölja noga för att undvika gifter från t ex: bekämpningsmedel. Skölj med vatten och väteperioxid eller vatten och vinäger, så tvättar du bort giferna från växten.

För att använda purjolök som läkning, bör den konsumeras i saftform. Järnhalterna är utmärkta för de som lider av anemi, och det höga innehållet av C-vitamin hjälper kroppen att lättare absorbera järn. Purjolöksjuice kan hjälpa till att avgifta kroppen då den rengör tjocktarmen. Liknande effekt finns hos rå rabarber. Purjolökens höga kaliumhalt hjälper till till att sänka blodtrycket.


Gravida kvinnor kan äta purjolök eller konsumera purjolöksjuice för att erhålla folat. Folat är väsentlig under graviditeten för att förhindra missbildningar i hjärnan hos fostret. Tillsammans med fosfor och magnesium, är folsyra också viktigt för att bibehålla ett friskt nervsystem. Purjolökens fiberinnehåll minskar intestinal uppblåsthet, förbättrar matsmältningen och ökar goda bakterier som finns i tjocktarmen.


Purjolöken är antiseptisk och innehåller anti-inflammatoriska substanser kan och kan således hämma och förebygga inflammationer såsom vid urinvägsinfektion, gikt och artrit. Purjolök lugnar luftvägarna vid förkylningar, influensa och hösnuva och kan minska oxidation av LDL-kolesterol i blodet samt minska upptaget av kolesterol från tarmen.


Källa:

www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.naturmedicin-guiden.se
www.kosttillskott-guiden.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.rawfood-kost.se
www.naturalnews.com

www.kostkoll.se